Обществения транспорт във Франция замря, след като профсъюзите се включиха

...
Обществения транспорт във Франция замря, след като профсъюзите се включиха
Коментари Харесай

Транспортът във Франция спря в протест срещу пенсионните реформи на Макрон

Обществения превоз във Франция замря , откакто профсъюзите се включиха в оповестената национална стачка, целяща да накара президента Еманюел Макрон да се откаже от проектите за преправка на пенсионна система на страната, оповестява " Ройтерс ".

Железопътните и метростанциите в Париж бяха пусти в ранните часове, защото жителите се качиха на колела и коли или остават да работят от у дома.

Полицаи са ситуирани по бул. " Шанз-Елизе ", претърсвайки чантите на пешеходци преди ден на улични митинги, за които държавното управление предизвести, че може да бъдат с принуждение .

" Общественият превоз ще бъде доста усложнен през днешния ден , както и на следващия ден, а евентуално и този уикенд ", изяснява министърът на превоза Жан-Батист Джебари.

Стачката в цялата страна е един от най-големите митинги от десетилетия .

Профсъюзите желаят да спрат транспортните мрежи, да затворят учебните заведения и да оставят насъбрания отпадък, за да принудят президента Макрон да отстъпи .

Trafic dense et beaucoup de deux roues dans les rues ce matin. Les quelques bus en circulation sont bondés #greve5decembre #Paris pic.twitter.com/qwYGGm2m9W
— Alexandre Habay (@alexhabay) December 5, 2019  Франция понижава компенсациите за безработни, част от промените на Макрон
Франция понижава компенсациите за безработни, част от промените на Макрон

Връща хората по-бързо на работа, пробва да съживи икономическия напредък

Държавната железопътна компания SNCF разяснява, че единствено един от 10-те високоскоростни TGV ще се движат . Операторите Eurostar и Thalys са отменили най-малко половината от услугите си, свързващи Париж с Лондон и Брюксел .

Органът за гражданска авиация изиска от самолетните компании да анулират към 20% от полетите поради ударни резултати от стачката.

Очаква се повече от половината от всички начални и междинни учители да стачкуват , а болничните отделения за незабавна помощ в цялата страна ще работят с дребен личен състав . Транспортните съюзи не са определили последна дата за стачката .

" Това, което би трябвало да създадем, е да изключим стопанската система . Хората са подготвени за битка ", съобщи Кристиан Гролиер, върховен чиновник от съюза Force Ouvriere. Протестиращите ще потеглят от столичната Gare du Nord до Place de la Nation следобяд.

Министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер съобщи, че се чака вандализъм от хиляди анархисти и " жълти жилетки " . Той подреди магазините по маршрута да се затворят. Ще бъдат ситуирани към 6 000 служители на реда , в това число десетки чиновници за бързо реагиране на мотоциклети.

Президентът Еманюел Макрон желае да опрости пенсионна система на Франция, която включва повече от 40 разнообразни проекти , доста от които с друга възраст и пенсия . Според Макрон, системата е несправедлива и прекомерно скъпа.

#Paris

How is a story framed?

The day before massive protests on the Champs Elysees, big piles of cobblestones on the street.

They want these demonstrations to be violent, so media headlines will be: 'aggressive protesters' etc #grevedu5decembrepic.twitter.com/5j9bJDqknx
— Oh boy what a shot (@ohboywhatashot) December 4, 2019  Национална стачка блокира Франция, в това число превоза
Национална стачка блокира Франция, в това число превоза

Няколко милиона души стартират неограничена във времето стачка от 5 декември

Макрон желае единна система, основана на точки , по която за всяко обещано евро, всеки пенсионер има равни права.

Миналите опити за пенсионна промяна не приключиха добре . Консервативното държавно управление на някогашния президент Жак Ширак през 1995 година одобри настояванията на синдикатите след седмици съществени митинги .

24 години по-късно идното опълчване е рисковано начинание за левите профсъюзи на Франция , които са очевидци на спад в участието и публичната поддръжка през последните години.

Те се борят за съответност против президент , който в ече се сблъска с талази от стачки поради промени на пазара на труда и железопътния превоз в SNCF.

За Макрон развръзката ще даде звук за втората половина на мандата му , като предстоят по-трудни промени, в това число компенсациите за безработица .

Стачките са след месеци на митинги на " жълти жилетки " поради високите разноски за живот и елитаризма на политическата класа .

Лоран Бергер, началник на профсъюз, ориентиран към промени в CFDT, съобщи, че обществената среда е по-експлозивна, в сравнение с през 1995 година " По отношение на напрежението, общественото разслоение и проблеми в обществото, в този момент са доста по-лоши ", изяснява Бергер пред " Ройтерс ".

VIDEO: The general strike has begun - no more trains tonight out of #Meaux (25 miles from #Paris) pic.twitter.com/vCWRmjyN3A #grevedu5decembre #France #EU #Labour #giletsjaunes #joswinson #castaner #verhofstadt #vonderLeyen
— Sam Pye (@freddie1999) December 4, 2019  Транспортна стачка в Париж провокира безпорядък в утринния час пик
Транспортна стачка в Париж провокира безпорядък в утринния час пик

Изпращат предизвестие към държавното управление на Макрон и пенсионната му реформа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР