Обществения експертен съвет по озеленяване към Община Пловдив категорично препоръча

...
Обществения експертен съвет по озеленяване към Община Пловдив категорично препоръча
Коментари Харесай

Екосъветниците на Общината: Дърветата на “Даме Груев“ трябва да се отрежат, бяха компрометирани и преди ремонта

Обществения експертен съвет по озеленяване към Община Пловдив изрично предложи изрязването на дърветата към ремонтираната ул. „ Даме Груев “. В рекомендацията си към локалната власт 15-те специалисти, взели участие в построяването на зелената система на града, се сплотяват към позицията, че е нужно засаждането на различен вид растителност, защото сегашната ще бъде съществено компрометирана след реконтрукцията на трасето.
Прочетете още
В последните дни тематиката провокира вълна от противоположни цивилен реакции, част от които крайни. Към медията ни се обръщаха разочаровани пловдивчани, които споделяха несъгласието с това „ дробовете ни да се режат “.

Проактивните жители са скъп запас, само че допустимо ли е всичко да се окаже стихия в чаша вода?

Невена Цветкова е част от експертния съвет, подписал рекомендацията за унищожаване на 70-годишната растителност към " Даме Груев ", което ще претърпи разширение и замяна на настилката от паваж с асфалтова. Предвид бурните полемики на пловдивчани тя аргументира позицията на Съвета обществено.

Ключов фактор, на който комисията е уповава, е, че даже преди ремонта дърветата, рамкиращи улицата, са били във влошено фитосанитарно положение . Причината за Цветкова вижда в неправилните резитби, които са трансформирали незамазаните отрези в рискови хралупи.

„ При смяна на настилката от паваж на асфалт, корените ще се обиден сигурно. От друга страна, смяната на количеството вода, което се просмуква в земята при паваж е към 30%. Тази смяна, в комбиниране с повредени корени, ще е много стресираща за към този момент възрастните дървета “, показва ландшафтният проектант Цветкова.

Тя разяснява още, че при опазване на растителността рискува публичната сигурност.

Всъщност запазването на съществуващата дървесна растителност е безпричинно и при бъдещата реконструкцията на трасето е оправдано да се планува замяна на съществуващото улично озеленяване, се показва в мнението на Експертния съвет. На мястото следва да се посадят дървесни типове, които са сухо- и газоустойчиви, невзискателни, подобаващи за улици с интензивно придвижване, декоративни типове с подобаваща големина и стандарт за улично озеленяване.

Експертният съвет предлага при реорганизация на улицата на стадии съществуващата растителност, която попада в бъдещето уголемение на пътното платно, да бъде непокътната, в случай че фитосанитарното ѝ положение го разрешава.

Подробен разбор на здравословното и декоративно положение на съществуващата дървесна растителност:

Този тип е на пределна възраст (екземплярите са на към 70г.); по стволовете има доста пострадвания и хралупи; декоративната стойност на дърветата е доста ниска, заради фрапантното редуциране на короните осъществявано през последните години.

При бъдещата реорганизация на ул. “Даме Груев “ (без значение дали ще се трансформира габаритът на пътното платно или ще остане в в този момент съществуващото трасе) съществено ще се наруши кореновата система на съществуващите Софори по ред аргументи:

1. при унищожаване на паважа и изгребване на инертните материали, с цел да се доближи до нужния профил на структурата на бъдещото трасе.

2. при унищожаване на съществуващите тротоарни плочи и изгребване на съществуващата пясъчна поставка, ще се наложи съществено унищожаване на част от кореновата система.

Това ще докара до редуциране на живота на съществуващите улични насаждения.

Кореновата система на съществуващите дървета е образувана при паважна настилка, която дренира 30% от дъждовните води и бетонни плочи на пясъчна основа. При замяна на съществуващата пътна настилката с асфалт, корените на дърветата ще бъдат „ запечатани “ и това фрапантно ще редуцира виталните им функционалности, заради внезапната смяна на водния режим на почвения пласт.

Експертния съвет предлага и образцов видов състав - типове, които са се потвърдили като подобаващи за улично озеленяване в Пловдив: Fraxinus ornus, Fraxinus angustifolia, Celtis australis, Quercus robur и неговата форма ‘Fastigiata’, Acer platanoides.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР