Обществените поръчки са средството да можем да реализираме обектите на

Обществените поръчки са средството да можем да реализираме обектите на ...

Мая Манолова и Йорданка Фандъкова в задочен спор заради поръчки за електробуси.

"Обществените поръчки са средството да можем да реализираме обектите на града. Аз друг законов начин не знам. Ако Мая Манолова знае, нека да го каже. Очевидно не е информирана за условията и сроковете на оперативните програми, защото, ако се съобразяваме с изборите, означава да лишим града от тази огромна възможност". Това каза кметът на София и кандидат за нов мандат Йорданка Фандъкова, след като опонентката ѝ Мая Манолова я обвини в предрешени конкурси за електробуси, предаде БГНЕС.
„Притеснявам се, че в последните седмици г-жа Манолова говори само за обществени поръчки и се тревожи, че те се правят сега“, посочи Фандъкова. Тя обясни, че процедурите, свързани с това софиянци да дишат по-чист въздух, са обявени още през лятото и са били отразени от медиите. Тези процедури са със защитените средства по ОП „Околна среда”, каза още кметът и отговори, че протоколите по завършване на поръчките, визирани от Манолова ще бъдат със срокове по време на новоизбрания кмет.
По-рано днес Мая Манолова, която се кандидатира за кмет на София, изрази недоумение защо спешните обществени поръчки на стойност 80 млн. лева за закупуването на електробуси ще бъдат отворени буквално два дни преди изборите.
„Не е ясно защо за най-големите столични квартали се препоръчва закупуването на електрически микробуси с 9 седящи места. Представете си от „Люлин” или от „Овча купел” колко човека могат да се превозят“, запита Манолова. Тя заяви, че тези обществени поръчки са подготвени за определени кандидати. „Готова съм да поставя в плик името на единия кандидат, който ще спечели едната обществена поръчка“, заяви още Манолова. Тя отново припомни, че едната обществена поръчка ще бъде отворена на 23 октомври, а другата – на 24 октомври.

Източник: actualno.com