Обществените поръчки да се възлагат само онлайн. Това предвижда проект

...
Обществените поръчки да се възлагат само онлайн. Това предвижда проект
Коментари Харесай

Обществените поръчки може вече да се възлагат само онлайн

 Обществените поръчки да се разпореждат единствено онлайн. Това планува план за изменение на Закона за публичните поръчки оповестен за публично разискване. За задачата ще се употребява Централизираната електронна платформа, оповестява " Монитор ".

Преминаването към напълно електронно възлагане изисква работа с електронни документи, като е планувано номерът на решението да се генерира от платформата, а за датата на издаване се приема датата на електронния автограф на възложителя.

Въвеждането на онлайн възлагане на поръчки се чака да понижи нарушаванията по тях. Преди дни от отчет на Агенцията за държавна финансова ревизия стана ясно, че близо 85% от тестваните публични поръчки в министерствата през предходната година са извършени в нарушаване на закона.

С промените се планува и смяна на санкциите за нарушавания. Размерът на глобите, които Комисията за защита на конкуренцията постанова при определяне на нарушавания след подписан контракт, сега е закрепен " 3 на 100 " и определяем " до 10 на 100 ". С препоръчаната редакция методът се уеднаквява, като и за двете наказания са планувани минимални и оптимални граници от 5 до 10% от цената на контракта. Промените плануват още, официално съображение за изтриване на икономически субекти от листата, в който са вписани за нарушавания.

Законопроектът планува още частните лечебни заведения, които се финансират с обществен запас, също ще бъдат задължени да вършат публични поръчки за медикаменти, консумативи и други действия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР