Обществените медии се ползват с най-високо доверие сред българите -

...
Обществените медии се ползват с най-високо доверие сред българите -
Коментари Харесай

Българите вярват най-много на обществените телевизия и радио

Обществените медии се употребяват с най-високо доверие измежду българите - това демонстрира годишният отчет на Института за публицистика на " Ройтерс ", анализирал трендовете през 2018 година за онлайн медиите. Той се основава в забележителна степен на онлайн изследване на близо 75 000 консуматори от 38 страни.

Обществените телевизия и радио се употребяват с най-високо доверие, следват ги новините на " Нова телевизия " и Би Ти Ви, вестниците " 24 часа " и " Труд ", уеб сайтът " Дневник ", " Биволъ ", вестник " Сега ", " Офнюз ", " Блиц " и " Пик ".
" Нова ", Би Ти Ви и Българска национална телевизия са най-разпространените измежду обичайните медии; следват ги " 24 часа ", " България он еър " и телевизия " Европа ".

Двете частни малките екрани са надлежно втора и трета и измежду най-потребяваните онлайн медии. На първо място са ABV News online. Следват ги novini.bg, онлайн изданието на " 24 часа ", dir.bg, уеб сайтът на Българска национална телевизия, " Блиц ", " Дневник ", petel.bg и " Биволъ ".

Според отчета 66% от 7-милионното население на страната има достъп до интернет. 88% разчитат на онлайн медиите, с цел да се осведомят за настоящите събития, 83% - на малките екрани и 71% на обществените мрежи. Основните използвани устройства за компютрите (74%) и смарт телефоните (72%), до момента в който таблетите са надалеч обратно с 19%.

Доверието в медиите е ниско – 40% от българите имат вяра на новините като цяло, а 43% - съответно на определените от себе си източници. 31% имат вяра на новините в обществените мрежи.

Проучването е извършено от YouGov по поръчка на института " Ройтерс " и се базира на представителна извадка. От него обаче са изключени респондентите, декларирали, че в последния месец не са потребявали вести и създателите категорично предизвестяват изводите от текста да се мислят като присъщи за хората, които четат вести най-малко един път месечно. Също по този начин не трябва да се вършат директни съпоставения сред другите страни поради другия дял хора, които употребяват интернет интензивно. Такава е България със своите 66% население, до които мрежата доближава. По-нисък % е регистриран единствено в Южна Африка.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР