Обществените и масовите медии в Америка отказват да приемат думата

...
Обществените и масовите медии в Америка отказват да приемат думата
Коментари Харесай

“Лъжи, фалшификации и грешки”. Защо Западът отказа да вярва на думите на САЩ

Обществените и всеобщите медии в Америка отхвърлят да одобряват думата на управляващите за съветската „ инвазия “ в Украйна, настоявайки за доказателства, които Белият дом не дава. Репутационната рецесия се изяснява както с многочислените случаи на неистини, фалшификации и неточности от страна на Вашингтон, по този начин и с компликациите на американските управляващи в работата с разузнаването, считат специалисти. Как американските управляващи имат намерение да компенсират изчерпания заем на доверие?

Журналистите в Съединени американски щати към този момент не имат вяра на изказванията на Вашингтон по отношение на разузнаването и военната сфера, написа „ Асошиейтед прес “. По-специално, това се прояви по отношение на изказвания за хипотетична подготовка от Русия на видео с детонации, подправени трупове и „ скърбящи “ артисти. Американските управляващи настояват, че по този метод Москва желае да получи предлог за „ навлизане “ в Украйна.

Вашингтон, помолен от публицисти да удостовери изказванията си, отговори: „ Трябва да повярвате на думата ни “. Американските управляващи също по този начин признаха, че " публицистите играят в ръцете на пропагандата на други страни, даже когато задават сходни въпроси ". В резултат на това „ неналичието на бистрота понижи към този момент съвсем изчерпаното доверие във Вашингтон “, се споделя в публикацията на „ Асошиейтед Прес “.

Доверието " понижа през десетилетията заради случаи на неистини, фалшификации и неточности ", написа изданието. В резултат на това имаше „ язвителни кавги сред публицисти и прессекретаря на Белия дом Джен Псаки и представителя на Държавния департамент Нед Прайс “. Отбелязва се, че те " изпъкват даже на фона на всекидневно напрегнатите връзки сред управляващите и медиите ".

Освен това в четвъртък Псаки приказва за акция на специфичните сили на Съединени американски щати в Сирия, която ликвидира водача на „ Ислямска страна “ Абу Ибрахим ал-Хашими ал -Курайши.

В същото време Айша Раско от канал Ен-Пи-Ар сподели, че " може да има хора, които са скептични " към информацията на американските управляващи на фона на известията, че терористът е умрял при гърмеж на бомба, а Съединени американски щати нямат нищо общо с това.

Доверието е в недостиг

Американските политици постоянно дават обещание да възстановят доверието във Вашингтон, само че след войната във Виетнам и абсурда „ Уотъргейт “, то остава дефицитна стока. Откровените неистини на Бил Клинтън, които скриха спекулация със стажантката в Белия дом Моника Люински, бяха изключително нездравословни.

Епруветката на Пауъл

След офанзивите на 11 септември 2001 година президентът Джордж Буш сподели, че Съединените щати би трябвало да извършат въоръжена интервенция в Ирак, с цел да унищожат оръжията за всеобщо заличаване, създадени от режима на Саддам Хюсеин.

През 2003 година държавният секретар на Съединени американски щати Колин Пауъл, по време на речта си в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, показва епруветка с бял прахуляк като удостоверение за легитимността на нашествието в Ирак - показвайки какъв брой иракско ОМП би било задоволително, с цел да убие хиляди хора. Но в последна сметка в Ирак не бяха открити никакви ОМП.

Сирийският фалшификат

През април 2018 година неправителствената организация „ Бели каски “ (финансирана от Съединени американски щати и Великобритания) упрекна „ режима на Башар ал Асад “ в потребление на химическо оръжие в сирийския град Дума. Седмица по-късно Съединени американски щати, Англия и Франция, без да чакат заключенията на Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО), нападнаха територията, следена от законното държавно управление на Сирия.

Но както свидетелстват данните, показани от Русия на Организация на обединените нации, телата на по-рано убити хора са били хвърлени под формата на жертви, за които се твърди, че са употребявани химическите оръжия, употребявани от законните управляващи на републиката, и цялата хипотетична „ химическа офанзива на войските на Асад “ е била подправена.

Провал на разузнаването в Афганистан

Миналия август американските военновъздушни сили, действайки въз основата на " точни разследващи данни ", удариха кола, натоварена с експлозиви, които биха могли да бъдат употребявани от бойци на „ Ислямска страна в Хорасан “. Всъщност жертвата на удара с дрона беше Земари Ахмади, граждански афганистанец, който работеше като инженер в американската благотворителна организация „ Международна издръжка и обучение “. Както по-късно съобщи висшият комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Мишел Бачелет, общо 10 цивилни са били убити при нападението, в това число седем деца.

Обръща се внимание и на самия факт на неправилната оценка от американското разузнаване на настъпателните качества на талибаните, което докара до действителното бягство на американците и техните съдружници от към този момент завладения Кабул. Кадрите на хаоса и суматохата на летището в Кабул бяха разисквани обстойно и нашироко по целия свят.

Байдън не извършва обещанието си

Байдън, който размени Тръмп, даде обещание да възвърне доверието в изказванията на Белия дом, само че година откакто встъпи в служба, доверието не се е нараснало.

Членът на Съвета на федерацията Алексей Пушков разкритикува управляващите на Съединени американски щати, че са им предложили „ да им повярват на думата “. „ Какво прелестно и прочувствено предложение! Не е изненадващо, че кореспондентът на „ Асошиейтед прес “ Мат Лий си разреши да не има вяра на следващата „ партенка “ за руснаците на брифинг в Държавния департамент. Мат искаше едно нещо - доказателства, само че както постоянно нямаше такива “, счита политикът.

„ Очевидно самият Белият дом престава да има вяра в триумфа на своята осведомителна политика, най-малко във връзка с „ украинския случай “. Повратният миг беше изказването на Псаки, че управляващите на Съединени американски щати са трансформирали мнението си да характеризират „ бъдещата съветска инвазия “ в Украйна като „ неизбежна “. Пикантността на обстановката се крие във обстоятелството, че Вашингтон незабавно би трябвало да промени осведомителната си политика, само че в каква посока е изцяло неясно “, Станислав Ткаченко, професор във Факултета по интернационалните връзки на Държавния университет в Санкт Петербург.

В същото време той призна, че с цел да удостовери обвиняванията си против Русия, Вашингтон няма да промени тактиката, а ще докара обстановката до по-голямо напрежение и в действителност ще стартира пълнежите за това по какъв начин Русия сякаш снима подправено видео за Украйна.

Експертът означи още: при голословни обвинявания Държавният департамент се базира на „ разследващи данни “, само че на тази информация също не постоянно може да се има вяра. „ Държавният департамент има няколко компликации при работа с разузнаването по едно и също време. Първо, от време на време управляващите на Съединени американски щати в действителност не могат да потвърдят изказванията, тъй като тогава ще би трябвало да разкрият източника на данните и дълбочината на работата на американското разузнаване “, споделя анализаторът.

Освен това, съгласно него, самото разузнаване също постоянно се проваля в разбора на достоверността на информацията. „ Например, американското разузнаване не може да планува скоростта на талибанското нахлуване, до момента в който има директно наличие в Афганистан. Същото може да се каже и за „ триумфа “ на американските ракетни удари по Сирия през април 2018 година “, посочи събеседникът.

Политологът призна още, че от време на време разузнаването съзнателно дава непълни или непроверени данни на организацията за външни работи. „ Дългогодишната битка сред разузнаването и Държавния департамент не е изчезнала. Освен това има групи, ориентирани както към деескалация в редица външнополитически области, по този начин и към основаване на напрежение. Това се отразява и на предоставените данни “, означи Ткаченко.

Белият дом ще притегли лоялни медии

Сегашната спънка на Белия дом и Държавния департамент към „ Асошиейтед Прес “ и редица други медии е съвсем невиждана, само че това няма да принуди управляващите на Съединени американски щати да трансформират правилата на осведомителната работа, споделя американистът Малек Дудаков. „ Мисля, че Вашингтон няма да разсъждава изключително върху сходни демарши – той ще продължи да прави неуместни пълнежи, само че посредством по-лоялни медии, да вземем за пример посредством Си-Ен-Ен. Въпреки че може би непроверените обвинявания ще станат малко по-малко “, уверен е специалистът.

Причината за спада на равнището на осведомителното направление е " късата пейка " на сегашната администрация и качеството на фрагментите, добави източникът. „ Екипът на Байдън е формиран най-вече от кариерни апаратчици без сполучлив опит във външната политика. Очевидно хора от равнището на Кисинджър или Възход към този момент не са в Съединените щати. Следователно имаме това, което имаме “, акцентира Дудаков.

Що се отнася до неуспехите на разузнаването, тук анализаторът уточни един колорит: управляващите на Съединени американски щати постоянно одобряват необработени разследващи данни, което може да бъде пригодено към всеки дневен ред, и го употребява по метод, който е от изгода за тях.

„ Например, след настъплението на талибаните, разузнаването имаше пет сюжета за развиване на обстановката, само че нито един от тях не беше приоритет и управляващите не знаеха на кой да имат вяра. Обвинявайки Русия, че основава подправени видеоклипове за Украйна, управляващите на Съединени американски щати евентуално са взели една от десетина прогнози за развиването на обстановката - най-скандалната, който евентуално ще провокира оптимален звук в обществото ", посочи политологът.

Анализаторът означи също, че държанието на самите медии е подбудено от спадането на доверието към тях от страна на елементарните американци. „ Според „ Галъп “ единствено 15-20% от жителите на Съединени американски щати имат вяра на Конгреса и 20-25% на медиите. Разбира се, медиите се интересуват и от връщането на статута на „ осведомителни ориентири “, както преди 50 години “, сподели политологът.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР