Обществената телевизия БНТ, финансирана с парите на данъкоплатците, е нарушила

...
Обществената телевизия БНТ, финансирана с парите на данъкоплатците, е нарушила
Коментари Харесай

Репортери без граници искат дълбока реформа в БНТ

Обществената телевизия Българска национална телевизия, финансирана с парите на данъкоплатците, е нарушила законовите си отговорности при отразяването на предизборната акция за изключителния избор на 11 юли, като е позволила преди всичко отразяване на ГЕРБ.

Това се споделя в позиция на интернационалната неправителствена организация " Репортери без граници " (RSF), която приканва 46-ото Народно заседание да направи " дълбоки, систематични промени за подсилване на независимостта на публичните медии ".

Според отчет за изборите от Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) Българска национална телевизия не е изпълнила отговорностите си като социална телевизия и е предоставила повече ефирно време на ГЕРБ - ръководещата партия в България до април.

" В ефира на БНТ1, по време на утринните и вечерните вести в праймтайма, всички претенденти на народни представители получиха общо 28 минути отразяване, които значително бяха съсредоточени върху ГЕРБ (17 минути), основно с позитивен звук ", се споделя в отчета на ОССЕ.

" Неуспехът на Българска национална телевизия да съблюдава неутралитет и тъждество в представянето на конкуриращите се политически партии беше още по-безсрамен, тъй като малко след парламентарните избори, извършени на 4 април, държавното управление на премиера Бойко Борисов отпусна спомагателни 10 млн. евро на телевизионния оператор за покриване на насъбраните задължения ", написа в позицията на " Репортери без граници ". Според респондентите на ОССЕ това е " премия за удобната публицистична политика ".

Неправителствената организация напомня, че политиката на Българска национална телевизия провокира конфликт сред служебния министър на културата Велислав Минеков и генералния шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков,за който се отбелязва, че е " политическо предопределение ". Минеков прикани за оставката на Кошлуков с претекста, че Българска национална телевизия е нарушила закона с удобното отразяване на акцията на ГЕРБ.

Припомня се също, че на 28 юни Ивелина Димитрова подаде оставка като член на Съвета за електронни медии (СЕМ), заявявайки, че се е оказала безсилна да направи нещо във връзка с медийните пристрастия преди изборите.

Липсата на самостоятелност на Българска национална телевизия се усложнява от отхвърли за удължение на договорите или пък насилственото овакантяване на десетки чиновници на малкия екран при ръководството на Кошлуков, показват още от RSF.

" Ние поддържаме тези публицисти в напъните им да реализират промяна на публичната телевизия ", декларира Павол Шалай, началник на бюрото на Европейския съюз и Балканите на RSF.

Сред многото си рекомендации през март " Репортери без граници " обявиха, че независимостта на публичните медии би трябвало да бъде подсилена посредством гарантиране на тяхната финансова самостоятелност, по-голяма бистрота на разноските и смяна на процедурите и критериите за избор на техните ръководители, с цел да се подсигурява, че те са медийни експерти без политически връзки.

България е на 112-о място от 180 страни в Световния показател за независимост на пресата на " Репортери без граници " за 2021 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР