Обществената поръчка за сметосъбирането е най-голямото разходно перо на общината.

...
Обществената поръчка за сметосъбирането е най-голямото разходно перо на общината.
Коментари Харесай

Сметка за 600 милиона: обществените поръчки в края на мандата на Фандъкова

Обществената поръчка за сметосъбирането е най-голямото разходно перо на общината.

© Надежда Чипева - Големите столични поръчки - за сметосъбиране, поддръжка и ремонт на улици, горене на RDF боклуци, за съвсем 600 млн. лева, бяха задвижени месеци преди изборите- Сроковете на договорите по част от тях надвишават цялостен мандат и идващият градоначалник ще е с вързани ръце, който и да е той.
Кандиадтът за кмет Мая Манолова упрекна Фандъкова, че желае предизборно да раздаде бизнес за стотици милиони
" Аз отвоювах от Вълка чистотата в София. Станишев с Вълка ми вършиха рецесиите с боклука. " Думите са на премиера Бойко Борисов от сряда и са във връзка мегапоръчката за почистването на София, офертите по която бяха отворени във вторник. Иронично, само че точно Вълка още веднъж е един от главните претенденти да чистят столицата в идващите пет години. Въпросният търг за внушителните 430 млн. лева - най-едрото бюджетно перо на София, бе задвижен посред отпускарския сезон и таман преди локалните избори - паралелно с още няколко огромни поръчки за поддръжка и ремонт на улици, горене на RDF боклуци и други

Предвид, че периодите на договорите по част от тях надвишават диапазона на кметския мандат, то, наподобява, ръководената от Йорданка Фандъкова и ГЕРБ община ще остави на новия кмет - в случай че има подобен, същото завещание, от което до ден сегашен се оплаква Борисов. Затова и разбираемо търгът влезе в акцията за локалния избор и предизвика както Мая Манолова, по този начин и други претенденти за кметския стол да подлагат на критика Фандъкова, че желае да разпредели бизнес за стотици милиони съвсем година преди да са изтекли актуалните контракти. И по този начин да остави идващия кмет и съвет с вързани ръце за целия мандат.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Сливи за кмет

Разбира се, кметът побърза да се аргументира - изборът на реализатор е дълга процедура, която всекидневно минава през дълги обжалвания (предния път надпреварата продължи съвсем година) и не желаеме да изпаднем в обстановка, в която сегашните контракти са изтекли, а новите още не са подписани и няма кой да чисти столицата. Освен това съгласно Фандъкова комисията, която ще би трябвало да прегледа кандидатурите, надали ще вземе решение в идния месец и половина, когато са локалните избори.

ГЕРБ служебно желаят да си купят изборите в София, отвърна Мая Манолова. По думите й до рецесия с чистенето няма по какъв начин да се стигне, защото в актуалните контракти е заложена уговорка, че те се удължават до избирането на нови сдружения за събиране на отпадъците - сходни анекси бяха подписани при предходната промяна на договорите поради забавените процедури по избора на нови компании.

В рецензиите се включиха и другите двама кандидат-кметове - Борислав Игнатов (на " Демократична България " ) и Борис Бонев ( " Спаси София " ), съгласно ко йто цялото ръководство и надзор на сметосъбирането би трябвало да се реформират. Общинските съветници на Българска социалистическа партия пък желаеха процедурата да бъде спряна.

Стари познайници

Търгът самичък по себе си оставя противен привкус. Основните кандидати за бизнеса със сметосъбирането са добре познатите компании, свързани с братя Домусчиеви (консорциуми към " Титан " ) и Румен Гайтански-Вълка ( " Зауба " АД и " Грийн партнърс - БКС " ). Консорциумите на " Титан " аплайват за същите зони, които са обслужвали предходната година и в случай че не бъдат открити някакви механически пропуски в документите, което е малко евентуално, изборът им за най-скъпата Зона 1, както и за 2 и 5, е сигурен, като за тях няма други съперници (изключение е единствено зона 7).

Гайтански не участваше в предходното разпределяне на зоните, само че наскоро стана ясно, че тихомълком е станал подизпълнител на общинското " Чистота Искър " и по този начин - със заобиколка на закона - прибираше средствата, отделени за сметопочистване. Сега Вълка влиза непосредствено в надпреварата с две компании, а поръчката наподобява повече на сделка сред него и Домусчиев за най-апетитните зони, в сравнение с същински конфликт. Теоретично даже е допустимо те да завоюват обслужването на всички седем зони. В конкуренцията има още 6 предложения, измежду които са и част от досегашните играчи. Предвид, че процедурата бе задвижена посред лято и със относително къси периоди за подготовка, едвам няколко са новите претенденти, само че те имат дребен или даже никакъв опит в почистването (виж картата).

Безлимитната поддръжка

Сметосъбирането не е единствената едра и дълготрайна активност, която столичният кмет бърза да разпореди. Поръчката за поддръжка и настоящи поправки на улици на обща стойност 117 млн. лева за период от четири години бе задвижена в края на предходната година, а класирането бе оповестено малко преди началото на лятото. От общо 22 участници за седемте зони на София бяха утвърдени едвам 11 предложения - тъй че и тук значително картите са раздадени.

След куп кавги поради некачествени поправки в преходни години в надпреварата този път не участваха три дългогодишни играча - " ПСТ Груп ", " Пътища и уреди " (свързана с " Геострой " ) и обединяването " Амфисия ". Оттеглянето им се оказа късмет за двете огромни варненски компании " Хидрострой " на Велико Желев и " Инжстрой инженеринг " и за свързаната с " Джи Пи груп " " Виа Конструкт груп ".

Споразуменията за поддръжка и настоящи поправки на пътища са изключително сладки, тъй като де факто са като празни чекове, които могат да се дописват безкрайно с спомагателни суми за изключителни поправки. Пример за такава процедура е преасфалтирането на булевардите " Васил Левски " и " България ". То бе осъществено от " Трейс груп холд " (която в този момент завоюва първа зона) по контракта за настояща поддръжка от 2015 година и по този начин и не стана ясно какъв брой тъкмо е платила общината за новия асфалт. Вратичката се назовава в допълнение зародили и предоставени нови типове строително-монтажни работи, които се договарят с констативен протокол сред представител на възложителя и изпълнителя.

Само след няколко дни пък общината ще задвижи и един от огромните пътни планове в София - разширението на бул. " Тодор Каблешков " с планирана стойност 10 млн. лв.. Офертите трябваше да бъдат отворени при започване на седмицата, само че след това срокът за подаването им бе продължен до петък, 13 септември.

Ако прибавим към всичко това и поръчката за изгаряне на RDF боклук от завода за отпадък за 36.5 млн. лева, то сметката доближава съвсем 600 млн. лева Заради неналичието на лична апаратура за изгаряне на отпадъци София към момента заплаща милиони на тези, които могат да я заместят в тази работа. Досега това бяха циментовите фабрики, само че в сегашния търг с изключение на нормалните огромни количества за тях - 80 хиляди и 70 хиляди тона годишно за 16.4 млн. лева и 14.8 млн. лева, има и още три обособени позиции, всяка от които е за до 10 хиляди тона RDF годишно и 1.775 млн. лева Именно тук се промъкна сянката на новия състезател - Христо Ковачки. През последните месеци неговите електроцентрали и топлофикации започнаха да горят и боклуци наред с въглищата (виж тематиката на броя) и ето, че опцията за тях не закъсня.

Независимо дали скупчването на всички тези поръчки в навечерието на локалните избори е просто неприятен тайминг или не, факт е, че идващият кмет на София - който и да е той, ще би трябвало да се преценява с към този момент взети решения, които не оставят доста място за съществени промени най-малко по някои от най-скъпите действия на общината.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР