Обществената поръчка за географска информационна система (ГИС) за райониране на

...
Обществената поръчка за географска информационна система (ГИС) за райониране на
Коментари Харесай

Броенето на комарите по Дунав и още 9 обществени поръчки със сериозни нарушения

Обществената поръчка за географска осведомителна система (ГИС) за райониране на популации от комари, както и още девет поръчки по транс-регионалната стратегия с Румъния, ще получат финансови наказания от близо 200 000 лв. поради открити нарушавания. Проверката на процедурите е осъществена от районното министерство, което е контролиращ орган по плановете за трансгранично съдействие по стратегия " Интеррег V-A България Румъния ".
Проверката на Министерство на регионалното развитие стартира след подаден сигнал от Антикорупционния фонд през юли тази година до няколко институции по отношение на открити от специалистите на фонда подозрения в метода на осъществяване на процедури по десетте най-големи поръчки с сътрудник и възложител Асоциация на дунавските общини (АДО) с ръководител кмета на община Русе Пламен Стоилов. Общата стойност на плановете е 3.2 милиона лв. без Данък добавена стойност.
Проведената процедура за социална поръчка за райониране на популациите от комари, на стойност 797 000 лв. без Данък добавена стойност, е с най-вече открити нередности - незаконосъобразна методика за оценка, липса на бистрота по време на оценката и незадоволително в детайли установяване на предмета на контракта . Той получава глоба в размер на 10% от допустимите разноски, финансирани от Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР). Фондът е главен донор с 85% от финансирането по програмата.
При останалите девет поръчки са открити разнообразни нарушавания, като незаконосъобразни методики за оценка на офертите, разбъркване на критериите за асортимент с индикаторите за оценка, незадоволително в детайли установяване на предмета на договорите и други. Финансовата глоба за тях е промяна в размер на 5 до 10% от допустимите разноски, финансирани от ЕФРР.
Десетте поръчки бяха оценени от специалисти на Антикорупционния фонд след получен сигнал за една от тях. При подробното разглеждане на всички предложения бяха открити голям брой нередности, които бяха детайлно оценени и изпратени на контролиращи и правоохранителни органи в България и Румъния.
От Министерство на регионалното развитие, декларират че част от изпратените въпроси и подозрения в сигнала са отвън техните пълномощия, само че след приключването на инспекциите в сметната палата и прокуратурата, контролиращия орган може да възобнови инспекцията.
В две от проверяваните процедури са открити и подозрения за спорове на ползи, които са изпратени на правоохранителните органи и при удостоверение от тях, от контролиращия орган имат подготвеност също да възстановят инспекцията си.
Десетте публични поръчки, за които АКФ алармира органите са:
1. „ Разработване на взаимна географска осведомителна система (ГИС) за надзор на популацията на инсекти, в границите на план: „ Разработване и приемане на взаимно институционализирано партньорство за ръководство на риска от несъразмерна популация на инсекти, които засягат публичното здраве и сигурност в границите на трансграничния район Румъния-България “, с регистрационен номер 15.3.1.016 “.
Спечелил участник - " Гражданско общество " Гис Дунав " с оферта за 797400 лева без Данък добавена стойност
2. „ Изготвяне на авансово изследване на територията на българската част от трансграничния район Румъния-България, както и консолидиране на направеното изследване с изследването на румънската част от трансграничния район Румъния-България на партниращата организация, в границите на план „ Разработване и приемане на взаимно институционализирано партньорство за ръководство на риска от несъразмерна популация на инсекти, които засягат публичното здраве и сигурност в границите на трансграничния район Румъния-България “, с регистрационен номер 15.3.1.016 “.
Спечелил участник - ДЗЗД " Дунав Еко партнърс " с оферта за 175 000 лева без Данък добавена стойност.
3. „ Изготвяне на тактика за маркетинг и промоциране в границите на план „ Разработване и промоциране на взаимен природо-туристически артикул: Маршрут „ Защитено естествено завещание на територията на трансграничния район Румъния-България “, с регистрационен номер 15.2.1.068 “.
Спечелил участник - консорциум " Дунавски хоризонти " с оферта за 101000 лева без Данък добавена стойност
4. „ Изготвяне на авансово изследване на територията на българската част от трансграничния район Румъния-България, както и консолидиране на направеното изследване с изследването на румънската част от трансграничния район Румъния-България на партниращата организация, в границите на план „ Разработване и промоциране на взаимен природо-туристически артикул: Маршрут „ Защитено естествено завещание на територията на трансграничния район Румъния-България “, с регистрационен номер 15.2.1.068 “.
Спечелил участник - Консорциум " Природа Дунав " с оферта за 150 000 лева без Данък добавена стойност
5. „ Изготвяне на авансово изследване на територията на българската част от трансграничния район Румъния-България, както и консолидиране на направеното изследване с изследването на румънската част от трансграничния район Румъния-България на партниращата организация, в границите на план „ Разработване и промоциране на взаимен културно-исторически туристически артикул: Маршрут „ Римска граница на територията на трансграничния район Румъния-България “, с регистрационен номер 15.2.1.067 “.
Спечелил участник - консорциум Данубиус с оферта за 280 000 лева без Данък добавена стойност
6. „ Изготвяне на авансово изследване на територията на българската част от трансграничния район Румъния-България, както и консолидиране на направеното изследване с изследването на румънската част от трансграничния район Румъния-България на партниращата организация, в границите на план „ Проучване на опциите за понижаване на потреблението на TEN-T мрежа в трансграничния район Румъния-България посредством усъвършенстване на товарния и пътнически превоз и развиване на взаимен механизъм за поддръжка на интермодални връзки “, с регистрационен номер 15.1.1.010 “.
Спечелил участник - ДЗЗД " ТЕН-Т мрежи предварителни изследвания " с оферта за 660 000 лева без Данък добавена стойност
7. „ Разработване на промоционални материали в границите на план „ Разработване и промоциране на взаимен културно-исторически туристически артикул: Маршрут „ Римска граница на територията на трансграничния район Румъния-България “, с регистрационен номер 15.2.1.067 “.
Спечелил участник ДЗЗД " АДО Комюникейшън " с оферта за 286 500 лева без Данък добавена стойност.
8. „ Разработване на промоционални материали в границите на план „ Разработване и промоциране на взаимен природо-туристически артикул: Маршрут „ Защитено естествено завещание на територията на трансграничния район Румъния-България “, с регистрационен номер 15.2.1.068 “.
Спечелил участник - Обединение Дунав имидж с оферта за 153 515 лева без Данък добавена стойност
9. " Изготвяне на тактика за развиване в границите на план " Разработване и промоциране на взаимен културно-исторически туристически артикул: Маршрут " Римска граница на територията на трансграничния район Румъния-България ", рег. Номер 15.2.1.067 "
Спечелил участник ДЗЗД " Обединение " АДО-Лимес " 180 000 лева без Данък добавена стойност
10. Изготвяне на тактика за възстановяване на TEN-T мрежата посредством подобряванена потенциала на интермодални възли в трансграничния район румъния-България, в границите на план „ Проучване на опциите за понижаване на потреблението на TEN-T мрежа в трансграничния район Румъния-България посредством усъвършенстване на товарния и пътнически превоз и развиване на взаимен механизъм за поддръжка на интермодални връзки “, с регистрационен номер 15.1.1.010 “.
Спечелил участник - Бим консултинг ООД с оферта за 452 000 лева без Данък добавена стойност
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР