Обществена тайна е, че в много голям процент от случаите

...
Обществена тайна е, че в много голям процент от случаите
Коментари Харесай

Държавен анализ показа - масово чиновниците оплескват обществени поръчки

Обществена загадка е, че в доста огромен % от случаите публичните поръчки в България са нагласени и предопределени за избран човек. А разбор, оповестен от Министерството на финансите (МФ), удостоверява, че бизнесът с право е възприел хипотезата от първото изречение.
Оказва се, че в 74% от търговете има засечки и проблеми поради неточности на администрацията, зле готови от служителите документи и опорочени процедури , написа в. " Сега ". Най-често става въпрос за нарушавания, свързани с оповестяването на публичните поръчки - формулирането на заданието, процедурните правила и критериите за избор на реализатор, сочи анализът на МФ за нарушаванията при договаряне на парите по другите европрограми през завършилия програмен интервал. Документът обгръща и 2017 година, защото част от одитите по плановете са били завършени тогава.
Проведени са общо 708 инспекции по оперативните стратегии, като в 348 от тях били открити нарушавания с финансов резултат, т.е. наложило се е да се орязват средства. Програмата с най-вече финансови корекции е " Околна среда ", следвана от " Регионално развиване " и " Административен потенциал ", демонстрира анализът. Най-малко - 11 на брой, са нарушаванията, довели до понижаване на разноските, по програмата " Техническа помощ ".
Често пъти служителите слагат условия, които дават преимущество на едни, а лимитират други компании в хода на процедурата. Този вид нарушавания са с най-големи финансови последствия за бенефициентите на европарите, регистрират от " Одит на средствата от Европейски Съюз " към МФ. В тази група влизат възложители, които с подбора на критерии за присъединяване на процедура отстраняват задграничните фирми-кандидати.
В някои случаи тръжните комисии, назначени от министерства, организации и други, претендирали от задгранични участници да потвърждават опит - да вземем за пример посредством документ за участие в строителна камара, само че не признавали документи, издадени от камара в друга страна. Засечени били и случаи, в които възложителят претендирал опитът на участниците да е добит безусловно при осъществяване на контракти с финансиране от Европейски Съюз и даже по избрана оперативна стратегия. Работата при проектирането на дадена пречиствателна станция да вземем за пример е една и съща, без значение дали планът е със или без евросредства, акцентират специалистите на Владислав Горанов.
В някои от случаите условията към компаниите претенденти са толкоз неразбираеми, че участниците не знаят какви документи да дават на тръжната комисия, а тя пък не е сигурна какви бумаги би трябвало да одобри. Най-често такива усложнения пораждат при поръчки, свързани с планиране, образование, логистика, ИТ и други Не са редки и случаите, в които периодите за запознаване с изискванията на надпреварата и за подаване на предложения са прекомерно къси и стесняват кръга на участниците.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР