Обществена поръчка за проектиране на охранителни канали, които ще улавят

...
Обществена поръчка за проектиране на охранителни канали, които ще улавят
Коментари Харесай

Стара Загора подготвя специални канали срещу бъдещи наводнения

Обществена поръчка за планиране на охранителни канали, които ще улавят скатните води, с цел да не се поврежда градската инфраструктура и да не се наводняват пътни артерии в южната част на града, ще афишира община Стара Загора.
За построяването им към този момент е създаден абстрактен план от инж. Трайчо Николов. Сегашната канализационна система на Стара Загора не може да обхване стичащите се води при върхови количества превалявания.
До 70-те години на ХХ век скатните води са били улавяни от охраняем канал, минаващ през дерето сред парк " Борова гора " и кв. " Лозенец ", и отвеждани към река Берекетска (настоящият градски канал). С унищожаването на гората от жителите на ромския квартал и застрояването на дерето с противозаконни къщи, както и поради засипването на канала, в този момент всички дъждовни води от северните елементи на града се стичат по скатовете към центъра.
Според инж. Николов 800-метровият охраняем канал в „ Лозенец ” би трябвало да се разкопае, почисти и възвърне. По този метод начин дъждовните води няма да се вливат в канализационната мрежа, а ще могат да се водят на юг към река Берекетска и на изток към река Бедечка.
Идейният план планува да се изградят охранителни канали от кв. „ Лозенец ” към парк „ Митрополит Методий Кусев ”. Трасето им ще минава от запад на изток и ще продължава като закрито оборудване по ул. „ Августа Траяна ” до река Бедечка.
Проектантът не се ангажира с финансова оценка за осъществяването на плана. Предишни калкулации сочат, че за цялостното разрешаване на казуса със скатните води и за построяването на охранителни ще трябват най-малко 15 млн. лв..
За реализацията на плана за канала в кв. " Лозенец " общината ще търси външно финансиране, разгласи заместник-кметът Янчо Калоянов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР