Обществена поръчка за осветяване на стадион Арена Арда“ на стойност

...
Обществена поръчка за осветяване на стадион Арена Арда“ на стойност
Коментари Харесай

С почти 2,5 млн. лв. осветяват стадиона в Кърджали

Обществена поръчка за осветление на стадион „ Арена Арда “ на стойност 2 473 960 с Данък добавена стойност пусна община Кърджали.
Според обявлението средствата са обезпечени с контракт за финансово подкрепяне от Министерство на младежта и спорта  по Наредба № 4 от 8.07.2019 година за финансово подкрепяне на построяването и обновяването на спортни обекти – държавна и общинска благосъстоятелност.
Стадионът в Кърджали е общинска благосъстоятелност. Ползва се чартърен от професионалния футболен клуб „ Арда Кърджали 1924 “. Собственици на клуба са предприемачите Петър и Стефан Пешеви, които до 2018-та бяха шефове на „ Пътстройинженеринг “ АД.
В поръчката за стадиона се касае за създаване на четири пилона за осветяване в четирите му края. В горната част на пилона е очакван блок за монтаж на прожектори. 

 
Ще се построи също по този начин осведомителното табло в южната част на стадиона при входа.
Припомняме, че през август месец министър председателят Бойко Борисов обеща изключително финансиране за стадиона в Кърджали на среща с представители на ПФК.По думите на Борисов Сотпускането на средствата е в унисон с провежданата от кабинета политика по реновиране на спортната база вцялата страна. Той сподели, че всички останали тимове от „ А “ група са получили финансиране от страната или за тревно покритие, или за осветяване.
Стадионът в Кърджали до неотдавна се споделяше „ Дружба “. Той бе преименуван на „ Арена Арда “ с решение на Общинския съвет от месец юни 2018 година
Площта му е 37 289 квадратни метра. Построен при започване на 1960-те години, само че публично е открит през 1963 година
За времето си „ Дружба “ е бил измежду най-модерните игрища в страната. Разполага с футболен терен 105х68 метра, олимпийска лекоатлетическа писта съгласно всички интернационалните условия, коментаторска кабина, два основни входа и изхода. 
Настъпилите в края на XX век промени и неналичието на средства за спорт утежняват доста положението на стадиона. Към 2010 година той към този момент не дава отговор даже на главните условия за осъществяване на мачове.
Теренът е безстопанствен, а трибуните са в окаяно положение. През лятото на 2011 година биват осъществени ремонтни действия по бранш А и терена, само че те се оказват незадоволителни. Стига се до лишаване на лиценза и се постанова клубът да играе домакинските си мачове в Ардино и Перперек.
През 2014 година стартират договаряния за ремонт на стадиона и привеждането му във тип, отговарящ на условията на БФС. В края на януари 2015 година започва главен ремонт, финансиран от Министерството на младежта и спорта. През 2017 година ремонтът е удължен от сегащния притежател.
 

 
Понастоящем е сменена тревната настилка на терена, построени са нова дренажна и автоматизирана поливна система, отлята е нова бетонна основа на трибуните и са инсталирани 5500 пластмасови седалки, инсталирана е железна ограда към терена, обособена е и клетка за публиката на гостуващите тимове в северната естрада. Основно ремонтирани са и административната постройка и VIP-сектора, входовете и изходите, както и методите към тях, сочи информация на Професионалния футболен клуб.
На 3 юли 2017 година „ Арда “ организира първа подготовка на актуализирания стадион, а на 5 август се изиграва и първият мач след ремонта, когато клубът побеждава Димитровградс 2:0 пред близо 3000 души в последна среща от предсезонната си подготовка.
В същия интервал са демонтирани и малко по-рано построените аварийни скамейки, които са проектирани изцяло неправилно и пречат на видимостта на близо 2/3 от феновете в бранш А. На тяхно място са построени нови, с цел да не нарушават видимостта към терена.
Така при започване на 2018 година дефинитивно излиза наяве, че през новия сезон „ Арда “ ще играе още веднъж на стадион след близо шестгодишно спиране.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР