Обществена поръчка на стойност почти 10 млн. лв. без осигурено

...
Обществена поръчка на стойност почти 10 млн. лв. без осигурено
Коментари Харесай

Кметът на Хасково: Може би е нахално, че искаме пари от правителството, но те раздават понякога

Обществена поръчка на стойност съвсем 10 млн. лева без обезпечено финансиране е оповестил кметът на Хасково Добри Беливанов за някогашната казарма в града с желание да трансформира терена в самобитен Културен дом с огромен парк . Теренът е с повърхност съвсем 7 дка , възложен на общината от Министерството на защитата. Паралелно с това чака решение на локалния парламент да поеме дълготраен дълг от 10,4 млн. лева три месеца преди изборите . С парите планува да обнови два обекта – стадион и състезателен комплекс. За обезпечаването им счита да кандидатства пред  финансовия медиатор ДЗЗД „ Фонд за устойчиви градове “. За коментар по тези две съществени тематики Actualno.com потърси градоначалника Беливанов, който управлява община Хасково от 2015 година
Г-н Беливанов, оповестили сте социална поръчка за реорганизация и преустрояване на някогашната казарма в Хасково. В какво смятате да я превърнете?
Там към този момент няма казарми. Има монумент на 10-ти Родопски полк. Ще създадем един парк. Има една постройка, която ще я реконструираме, с цел да стане многофункционална. Имаме и някакви обещания да ни провиснал средства, защото поръчката е за над 9 000 000 лева Теренът е на към 500-600 метра от центъра и ще го обособим като втори зелен център на Хасково. Площта е доста огромна.
В самата постройка какви мероприятия ще се организират?
На първия етаж считаме да го създадем като занималня за децата. Родителите да могат да си оставят децата, а те да си правят някаква работа. В мазето може да се направи една зала за експозиция на локални виновност и дегустационно помещение. Вторият и третият етаж са предопределени за  симфоничния оркестър, за националния, за репетиционни. Една военно-историческа колекция ще създадем. Предвидени са конферентна и концертна зала. Това са планове. Ще забележим дали ще осигурим финансирането.

 
Откъде имате ангажимент за него, въпреки всичко цената не е дребна - 8,3 млн. лева без Данък добавена стойност?
От държавното управление. Бях внесъл докладна и очаквам да видя какво ще кажат. И една черква сме почнали от 1997-ма година, в най-големия квартал на Хасково. Досега е правена с дарения. За там също желаеме средства.
Отново ли приказваме за реорганизация?
Не. Църквата е нова. Донякъде е стигнала с дарения. Заявили сме към 1,5 млн. лева за нея. Може би е малко безсрамно, че желаеме пари от държавното управление, само че те раздават някой път.
Защо да е безсрамно?
Ние желаеме финансиране за неща, които касаят целия град. Поне една черква да се направи, че много мюсюлмански храмове се построиха, а ние един християнски храм не можем да изградим.
Имате желание да купите пет електробуса за да се усъвършенства чистотата на въздуха. Чрез коя стратегия смятате да ги осигурите?
Ние сме одобрени за финансиране от Министерството на околната среда. Финансирането ни е на стойност 5 млн. лева Имам импортирана докладна на 28-ми юни пред Общинския съвет да ме упълномощят да продължим да приготвяме документите, по-късно би трябвало да се проведат публични поръчки и така нататък Пет електробуса ще купим за най-натоварените линии. Сега очаквам да чуя богатствата дума на общинските съветници, че те в последно време малко са настроени предизборно.
Провели сте обществено разискване за вдишване на дълготраен дълг от 10,4 млн. лева за реорганизация на спортни бази в града. За кои обекти става въпрос?
Единият е остарелият стадион " Младост ", за който имаме уверението, че ще се направи план, в случай че се гласоподават тези пари. Според федерацията този стадион към този момент е в доста тежко положение и може да се стигне до затваряне. А там упражняват към 400 деца. Вторият обект е спортна зала " Дружба ", която от построяването си няма акт 16 за въвеждане в употреба.
Коя година е издигната?
Ох, доста е остаряла.
Как без акт 16 е функционирала до момента?
Значи, преди време структурата на покрива е била доста непозната за строителните инженери. Между другото и спортният замък във Варна също не беше признат с акт 16, само че към този момент са го приели. Сега ние ще демонтираме покрива и постройката и ще я въведем в употреба.  
Но в предишното и идното съвещание докладната е една и съща. Какво става, съветниците не са ли съгласни?
Пак ще обясня на съветниците за какво го вършим. Надявам се да гласоподават предлагането ми. Ако не го гласоподават, няма да ги вършим тези обекти. Това е кредитна линия на процедура.
С какъв главен мотив са отказали?
Не са някакви основателни, просто отхвърлят. Не ми се разяснява.
Не е ли поради един значим подробност - че по Закона за общинския дълг Общинският съвет няма по какъв начин да поеме дълготраен дълг след 39-тия месец от началото мандата?
С това няма проблеми.
Защо?
Има го в Закона за общинския дълг записано. Те го знаят, само че това не е проблем.
Вие сте от дребното кметове, които налагате наказания за непочистени изборни плакати. Кои партии сте глобили и с какъв брой?
Едната е ГЕРБ. Другата мисля, че беше Движение за права и свободи. По-рано бяхме санкционирали Българска социалистическа партия. След локалните избори отново санкционирахме ГЕРБ. Санкциите са по 1000 лв.. Някои са внесли гаранции и просто не им ги връщаме.
На идната сесия какво значимо има още да се взема решение?
Предлагаме промени в бюджета - прекачване на средства от едни пера в други. Другите точки са рутинни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР