Обществена поръчка на Министерството на туризма за изработване на рекламни

...
Обществена поръчка на Министерството на туризма за изработване на рекламни
Коментари Харесай

Сигнал до прокуратурата за обществена поръчка на Министерството на туризма за 43 680 лева

Обществена поръчка на Министерството на туризма за разработване на рекламни видеоклипове за 43 680 лв. беше предадена в прокуратурата с данни за съществени процедурни нарушавания, написа Actualno.com. Договорът, подписан от министъра на туризма Николина Ангелкова, е с единствения неотстранен участник в наддаването, а цялостната информация по отношение на условията на поръчката е била обществена едвам четири дни вместо минималния седемдневен период, показват от неправителствената организация Антикорупционен фонд. Победителят е "Студио Бленд " ООД, като компанията е ангажирана за работата по имиджовите клипове за така наречен ЕДЕН дестинации. ЕДЕН е мрежа на най-хубавите европейски дестинации, която разпространява моделите на стабилно развиване на туризма за целия Европейски съюз.

Според НПО-то е наложително по закон да се разгласяват и техническите условия дружно с офертата, без значение от размера на публичната поръчка - в тази ситуация тя е дребна. В процедурата са взели участие общо четирима участници, трима от които са отстранени от комисията с разнообразни учредения. Самата комисия, видно от оповестените протоколи, е била назначена със заповед на министъра от 31 юли т.г., т.е. три дни след приключване на периода за подаване на предложения.

Сериозно процедурно нарушаване има и в самия контракт за възлагане на поръчката, защото не е налице изискваното от закона решение на самия министър за установяване на спечелилия реализатор след извършената процедура, споделя Антикорупционният фонд. Липсата на дефинитивно решение е сериозен пропуск, защото значи неприключена процедура по възлагане на поръчката, което от своя страна е наложително изискване за сключване на контракт. Решение на министъра за финален избор на реализатор обаче липсва както като правно съображение за подписания на 21 август 2017г. контракт, по този начин и като наложителна обява в профила на купувача в интернет. "Сключване на контракт без правно съображение при консумиране на обществени средства съставлява занемареност ", се споделя в изпратеното до прокуратурата правно мнение на фонда.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР