Обществен дебат, ясни критерии и прозрачна процедура очаква държавният глава

...
Обществен дебат, ясни критерии и прозрачна процедура очаква държавният глава
Коментари Харесай

Президентът поискал независим нов главен прокурор пред Данаил Кирилов и Теодора Точкова

Обществен спор, ясни критерии и транспарантна процедура чака президентът при номинирането и избора на идващия основен прокурор.

Това акцентира той на среща с министъра на правораздаването Данаил Кирилов и основния контрольор в Инспектората към Висшия правосъден съвет Теодора Точкова .

Разговорът е част от поредицата срещи, които президентът инициира с представители на правосъдната и изпълнителната власт и на публични организации по отношение на критериите за избор и пълномощията на идващия основен прокурор.

По време на срещата президентът подчертава върху професионалната подготвеност и изявената самостоятелност като критерии за избора на новия основен прокурор. Държавният глава акцентира и нуждата от публичен спор като гаранция за прозрачността на процедурата по номинирането и избора.

Държавният глава прикани още Инспекторатът към Висш съдебен съвет да бъде ефикасен поръчител, че магистратите, кандидатстващи за поста основен прокурор, дават отговор на нужните за това критерии.

Той уточни, че отклонения от законовите наставления във връзка с независимостта на претендентите, техния морал, професионализъм, декларирани приходи и имущество, след това могат да компрометират активността на прокуратурата.
 Лозан Панов: Главният прокурор е най-силната политическа персона
Лозан Панов: Главният прокурор е най-силната политическа персона

Повторил пред президента предложенията си за смяна в Конституцията

Според президента Радев е нужна по-голяма бистрота при обявление на приходите и имуществото на магистратите , с цел да няма разлики с режима за обявление от лицата, заемащи други висши обществени длъжности.

Теодора Точкова беше безапелационна, че Инспекторатът към Висшия правосъден съвет ще извърши своите пълномощия, според закона , при избора на новия основен прокурор.

Сред тематиките на диалога бяха също по този начин ходът на правосъдната промяна , независимостта на правосъдната власт , пълномощията и отговорността на " тримата огромни ", както и използването на Механизма за съдействие и оценка.

Следващата среща на президента е с ръководителя на Върховния административен съд Георги Чолаков.
 Нови пълномощия за основния прокурор, само че за идващия
Нови пълномощия за основния прокурор, само че за идващия

Радев и Цацаров имали положителна и градивна среща

Припомняме, че до в този момент президентът се срещна с основния прокурор Сотир Цацаров, с който разискаха новите пълномощия на новия основен прокурор.

Според Цацаров тези разисквания са прибързани, от една страна, и от друга, за смяна на пълномощията би трябвало да се приказва след встъпването в служба на новия основен прокурор.

След това президентът организира диалог и с ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов . На излизане от президентството той съобщи, че основният прокурор е най-силната политическа фигура , а започването на съвещания по избора на нов основен прокурор били навременни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР