Общата заключена стойност (TVL) в сферата на децентрализираното финансиране (DeFi)

...
Общата заключена стойност (TVL) в сферата на децентрализираното финансиране (DeFi)
Коментари Харесай

Топ 3 децентрализирани проекти в момента

Общата заключена стойност (TVL) в областта на децентрализираното финансиране (DeFi) непрекъснато се задържа над $50 милиарда.

Интересното е, че това надвишава Брутният вътрешен продукт на някои страни, което акцентира забележителната стойност на DeFi във финансово отношение.

Макар че Етериум (ETH) остава преобладаваща мощ в Web3 бранша, осигурявайки съвсем половината от общата заключена стойност, други конкурентни инфраструктури непрекъснато набират известност измежду вложителите и разработчиците.

Solana (SOL), Cardano ( ADA ) и Avalanche (AVAX) доста разшириха своите DeFi екосистеми с скъпи протоколи.

Тези планове от първи пласт демонстрираха постоянна инерция за своите родни токени. SOL, ADA и AVAX извличат мощ за своите екосистеми посредством таксите за газ и настояванията за стейкинг – фактори, които ясно се отразяват в представянето на цените им.

Тази наклонност се разгръща и върху родния токен на Етериум – ETH. С разширението на първичната DeFi система цената на нейния базов актив по едно и също време се усилва, възнаграждавайки както заинтригуваните страни, по този начин и купувачите.

В този подтекст, посредством данни от DefiLlama бяха откроени три водещи DeFi плана:

Avalanche ( AVAX )

След Solana, Avalanche се подрежда на 7 място по обща заключена стойност и съставлява обещаваща вероятност за вложителите в криптовалути. Докато DeFi екосистемата на Avalanche поредно се уголемява, нейният токен AVAX изостава в ценовото деяние.

AVAX има MCap/TVL съответствие от 15.77, като обезпечава $837 милиона обща заключена стойност в 349 протокола, което е единствено с $38 милиона по-малко от Solana с нейните 117 протокола. И двете екосистеми са поскъпнали с над 40% през последните 30 дни. Понастоящем локалният токен на Avalanche се прави оценка на $35, отбелязвайки 10% спад за деня. Въпреки това, цената на AVAX е повишена със 173% от началото на 2023 година, когато се търгуваше на цена от $10.8 за токен.

Solana ( SOL )

Solana неотдавна влезе в топ 5 на DeFi плановете с TVL от близо $875 милиона. Тъй като екосистемата ѝ продължава да се уголемява, SOL се трансформира в прелъстителен избор за DeFi спекулантите. Въпреки дневния спад от 7.5%, търгувайки се на цена от $65.3 все още на писане на публикацията, SOL означи незабравим растеж от 390% от началото на годината от най-ниската си стойност през 2023 година от $9.96.

Това удивително показване от началото на годината обаче се отразява неподходящо на съотношението MCap/TVL на SOL, което е 32.18, което демонстрира, че активът е свръхкупен. И въпреки всичко този сюжет може да еволюира, в случай че Solana продължи да прибавя стойност към своята екосистема, оправдавайки нарасналото търсене на токена.

Етериум ( ETH )

Етериум резервира позицията си на най-големият алткойн по пазарна капитализация, като все още на писане на публикацията се търгува на цена от $2,170, отразявайки спад от 1.7% през последните 24 часа.

Въпреки това токенът може да се похвали с 68.5% нарастване от началото на годината (YTD) по отношение на цената си от $1,195 на 1 януари. Етериум също по този начин показва най-ниското съответствие MCap/TVL измежду определените DeFi планове, възлизащо на 9.5.

Този индикатор значи евентуалния статус на свръхпокупка или свръхпродажба на плановете посредством делене на общата пазарна капитализация на общата заключена стойност, където по-ниските съотношения допускат свръхпродадени активи, а по-високите – свръхпокупки. С обща заключена стойност от $27.5 милиарда в 969 протокола, TVL на Етериум се е повишила с 15% за месец.

Като цяло тези активи съставляват едни от най-стабилните DeFi планове на пазара на криптовалути. Въпреки това е извънредно значимо да се означи, че криптовалутите се смятат за рискови активи, което постанова рационално ръководство на риска. Няма обезпечена възвръщаемост, даже в границите на най-ценните финансови екосистеми. Тази публикация не съставлява финансов съвет.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР