Общата визия на страните от формата Букурещ 9“ е ключова

...
Общата визия на страните от формата Букурещ 9“ е ключова
Коментари Харесай

Клаус Йоханис: Общата визия на страните от „Букурещ 9“ е ключова за Източния фланг на НАТО

Общата визия на страните от формата „ Букурещ 9 “ е основна за сигурността на Източния фланг на НАТО. Това съобщи през днешния ден в Братислава румънският президент Клаус Йоханис, който дружно с президентите на Полша и Словакия съпредседателства среща на високо ниво на този конгрес за политически разговор, съобщи организация Аджерпрес, представена от Българска телеграфна агенция.
В срещата взе участие и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
„ Ние, съдружниците в НАТО от Източния фланг, сме на първа линия във връзка с отрицателните последствия от унищожителната война, стартирана от Русия “, съобщи на срещата румънският президент Клаус Йоханис.
Той напомни, че Румъния е страната от НАТО с най-дълга обща граница с Украйна.

„ Ние разбираме нуждата от подсилване на националната ни защита, с цел да засилим позицията на НАТО на Източния фланг по обединен и пореден, благонадежден и мощен метод, в това число в Черноморския район. Това е трансатлантическо изпитание и има трансатлантическо приложение ", сподели Йоханис.

Форматът за политически разговор бе основан в Букурещ през ноември 2015 година в отговор на провокациите пред сигурността в района след анексирането на Крим от Русия. Девет страни членки на НАТО от Централна и Източна Европа, които са били част от някогашния Съветски съюз или от ръководения от Съюз на съветските социалистически републики Варшавски контракт, се включиха в този формат, основан по самодейност на президентите на Румъния и Полша – Клаус Йоханис и Анджей Дуда. В „ Букурещ 9 “ влизат България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша.

България ще бъде показана на срещата от вицепрезидента Илияна Йотова, оповестиха от прессекретариата на президента.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР