Общата валутна зона на Европейския съюз се сблъсква с кризи

...
Общата валутна зона на Европейския съюз се сблъсква с кризи
Коментари Харесай

Финландският премиер Сипила: Очаквайте повече кризи в еврозоната

Общата валутна зона на Европейския съюз се сблъсква с рецесии от самото си основаване . Последствията от последните разтърсвания, провокирани от финансовата рецесия от 2008 година, към момента се усещат през днешния ден. Непопулярните ограничения за строги икономии и стратегиите за промени, наложени от натиска на рецесията на прекомерно задлъжнелите държавни управления, доведоха до необятно публикувано обществено неравноправие . Популизмът и общественото напрежение се усилват в еврозоната , разяснява за " Политико ", финландският министър председател Юха Сипила.

Националните държавни управления и Европейската комисия дадоха отговор с оферти за възстановяване на архитектурата на еврозоната . Тези ограничения са значими и похвални, само че те не могат да работят сами. Осигуряването на непоклатимост в еврозоната ще изисква от националните държавни управления да доведат обществените задължения до устойчиви равнища . Докато и в случай че това не стане, проблемите, свързани с общата валутна зона, ще продължат .

Шокът от последната рецесия провокира редица крайни " решения " - от раздробяване на еврозоната до построяването на пълновръстен федерален съюз . За благополучие, доминира консенсусът за по-разумния междинен път: укрепването на основните аспекти на общата валутна зона.

Най-важните измежду тях са укрепването на Европейския механизъм за непоклатимост (който обезпечава финансова помощ на засегнатите от рецесията страни) и завършването на банковия съюз (който планува правила на ниво Европейски Съюз и контрол банки в еврозоната).

Макар че единствено това няма да решат проблемите на еврозоната , в случай че бъдат направени вярно, те могат да оказват помощ за ограничение на някои от неговите рискове. Подобренията в банковия съюз оферират, да вземем за пример, опцията да се слагат ограничавания върху размера на държавния дълг, който банките могат да имат.

В момента разпоредбите разрешават на банките да поемат прекомерно огромен риск , когато става въпрос за държавен дълг. В резултат на това, когато рецесията удари държавното управление, казусът бързо излъчва към локалните банки. Тази връзка сред държавния дълг и стабилността на банковия бранш е една от най-големите закани за финансовата непоклатимост в еврозоната .

Друга нужна мярка е основаването на общо обезпечаване на депозитите , което да подсигурява спестяванията на обособените инвеститори. Подобна скица в допълнение ще понижи връзката сред обществения дълг и локалните банки. Тя обаче може да бъде въведена, единствено в случай че съществуващите опасности за банковите системи - под формата на неприятни заеми и прекалено излагане на обществен дълг - първо се понижат .
 България влиза в чакалнята на еврозоната след юни 2019 година
България влиза в чакалнята на еврозоната след юни 2019 година

Ако се постараем в осъществяването на политиките за тъждество на приходите

Това ни води до главните аргументи за неустойчивостта в еврозоната: неустойчиви равнища на държавния дълг. Страните, които по време на последната рецесия пострадаха най-вече, имаха нещо общо: години на несъразмерни разноски и струпване на дълг, без значение дали са обществени или частни. Мерките в еврозоната не могат да заместят държавните управления , които организират постоянни политики. Напротив, предлагането на финансова помощ на държавните управления, изложени на риск от несъстоятелност, единствено ще утежни казуса.

Всяка поддръжка от Европа би трябвало да бъде краткотрайна и да не излага на данъкоплатците несъразмерните опасности. Финансовата поддръжка за страни с нестабилен обществен дълг би подкопала тласъците за поддържане на постоянни политики , което би било в несъгласие с общите цели на договорите на Европейски Съюз .

Това ще сътвори също по този начин условия, при които Комисията и Еврогрупата ще би трябвало да се намесят, като обменят финансова помощ за неизбежно мъчителни стратегии за строги икономии. Това постоянно се възприема от страните (не напълно погрешно) като фактическа загуба на стопански суверенитет .

И най-после, метод, който подценява неустойчивия дълг, съвсем неизбежно ще докара до непрекъснати фискални прехвърляния и напрежение сред страните . Участниците ще бъдат уверени, че нямат надзор върху личния си бюджетен и стопански суверенитет . Следователно такива схеми не са нито политически, нито стопански мечтани .

Най-важното нещо, което националните държавни управления могат да създадат, с цел да подобрят еврозоната, слагат своя фиск в ред. Страните могат да подобрят способността си да се опълчват на фискалните шокове , като икономисват в положителни времена, с цел да могат да вкарат антициклични ограничения, когато рецесията удари. Общите фондове биха били по-добре насочени към поощряване на промените , в сравнение с към поддържане на непопулярни избавителни стратегии.

Ето за какво би трябвало да въведем процедури за вярното преструктуриране на дълга . Направихме огромни крачки в тази област, когато става въпрос за банки. Време е да създадем сходни старания във връзка с държавния дълг. Еврозоната е огромно достижение . Осигуряването на нейното оцеляване ще изисква положителни тласъци, пазарна дисциплинираност и виновна фискална политика от всички нейни членове .
 Еврозоната и ЕЦБ - систематична бомба със закъснител
Еврозоната и ЕЦБ - систематична бомба със закъснител

Навлезли са в рискова спешна зона
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР