Общата търговска площ, която се отдава под наем в Сердика

...
Общата търговска площ, която се отдава под наем в Сердика
Коментари Харесай

КЗК одобри продажбата на "Сердика център"

Общата комерсиална повърхност, която се отдава чартърен в " Сердика център " е 51.5 хиляди кв. метра.

Hyprop Investments Limited чака утвърждение от Комисия за защита на конкуренцията за придобиването на The Mall за 156 млн. евро.

Още по тематиката
Словашкото посолство, което има здания и огромен имот сред паметника " Левски " и парка " Заимов ", изненадващо разгласи бързо събиране на предложения за парцела си

Южноафриканският фонд NEPI се контракти да купи комерсиалния център и офиса от австрийско-германския притежател

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи придобиването на третия по величина търговски център в София – " Сердика център ", от страна на капиталовата група от ЮАР New Europe Property Investments (NEPI). Цената на договорката е рекордна за българския пазар на недвижими парцели - 207 млн. евро, като с изключение на мола включва и офис частта.

Страните по договорката

От страната на продавача на мола стоят няколко предприятия с друга благосъстоятелност. Основните вложители в " Сердика център " са австрийската Sparkassen Immobilen (S IMMO) и немската " Еце план мениджмънт Бългагия " (ECE). " Ханза имобилиен " пък държи земята на комерсиалния център, а " ЦЕЕ пропърти България " - офис частта в постройката, на които купувачът придобива цялостните дялове.

В решението на Комисия за защита на конкуренцията е разказано още, че след привършване на придобиването на " Сердика център " купувачът планува по-нататъшно развиване и въвеждане на усъвършенствания в ръководството на комерсиалния център, както и оптимизация на оперативните разноски.

" Сердика център " е отворен през 2010 година, а общата комерсиална повърхност, която се отдава чартърен, е 51.5 хиляди кв. метра (като 99.3% от нея е заета). Офис постройката, издигната върху комерсиалния център, е от клас А и е открита през 2011 година Тя е с 28.5 хиляди кв. метра повърхност, като 98.6% от нея е заета от интернационалните компании като Citibank, Coca-Cola, Mercк, Sutherland.

Фокусът на капиталовата група NEPI е върху ръководството на търговски парцели в района на Централна и Източна Европа, а главните акционери в нея са частни и държавни фондове от Южна Африка. Mениджмънтът пък е формиран от южноафрикански и румънски специалисти, защото северната ни съседка е измежду главните пазари, където сдружението оперира, осигурявайки си към 73% от приходите от наеми.

Преговорите за The Mall

Интересът на капиталовата група NEPI към пазара на търговски парцели в България стартира в края на предходната с договаряния за придобиване на втория по величина мол в София - The Mall на бул. " Цариградско шосе ". Сумата по договорката по неофициална информация беше малко под 180 млн. евро, а при започване на февруари Комисия за защита на конкуренцията утвърди и реализирането й. Впоследствие обаче не се стигна до контракт и вместо мола на " Цариградско шосе " NEPI реши да купи " Сердика център ".

Сега комерсиалният център The Mall чака идващия си притежател - още веднъж южноафрикански вложител. Това е Hyprop Investments, който навлиза на пазара на търговски площи в България посредством английското си сдружение Hystead Limited. Договорената цена единствено за комерсиалния център е 156 млн. евро. Очаква се купувачът да заплати и към 20 млн. евро за някогашния хипермаркет Carrefour, който е обособена част от комплекса и сега е благосъстоятелност на Уникредит Булбанк.

В Комисия за защита на конкуренцията преди дни е постъпило и искане за позволение на договорката. Тя ще е сред холандската Balkan Retail NV - дъщерно сдружение на английската Hystead, и настоящия притежател на The Mall - " АП ритейл I ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР