Общата сума на разходите по проекта за „Южен газов коридор“

...
Общата сума на разходите по проекта за „Южен газов коридор“
Коментари Харесай

Разходите по „Южен газов коридор“ достигат 33 млрд. долара към края на април


Общата сума на разноските по плана за „ Южен газов кулоар “ (ЮГК) дружно с сътрудниците по плана към края на април е 33 милиарда $. Това е съобщил генералният шеф на ЗАО „ Южен газов кулоар “ Афган Исаев в границите на конференцията 26-та интернационална конференция Caspian Oil and Gas в Баку.

По думите му, по плана „ Шах Дениз 2 “ на стойност 21,9 милиарда $ към края на април са изразходвани 18,8 милиарда $. Дейностите по приемане на първия газ от находището „ Шах Дениз 2 “ са приключени, а общият им размер на осъществяване е от порядъка на 92,6 %.

Разходите по плана „ Южно-Кавказки газопровод “ за отчетния интервал по думите на Исев са 4,3 милиарда $, при обща стойност на плана от 4,5 милиарда $.

За Трансанадолския газопровод (TANAP) са изразходвани 6,2 милиарда $, като общата стойност на плана е 7 милиарда $. Работата по TANAP е приключена до 99,6 %, съгласно генералния шеф.

Разходите по Трансадриатическия газопровод (TAP) съставляват 3,6 милиарда евро, а цената на плана е 4,6 милиарда евро. По думите на Исаев, планът е осъществен до 87,5 %.

ЗАО „ Южен газов кулоар “ и дъщерните предприятия считат да вложат тази година и идната към 400 млн. $ по плановете, влизащи в едноименния план. До края на тази година ще бъдат заделени 200 млн. $, а останалите 200 млн. $ през идната.

Вицепрезидента на държавната петролна компания на Азербайджан ( SOCAR ) по вложенията и маркетинга Виталий Беглярбеков от своя страна заяви, че Азербайджан се пробва да построи инфраструктурата, свързваща „ Южен газов кулоар “ с други източници на газ, оповестява азербайджанската организация Report.

„ Южен газов кулоар “ към този момент е издигнат, интервенциите започнаха. Това е фактически сполучлива и не изключително лесна самодейност. Ако се появят други благоприятни условия или привлекателни оферти, ще се възползваме, е споделил той. Азербайджан по думите му е построил „ Южен газов кулоар “ освен поради плана „ Шах Дениз “. „ Отчетени с находищата както в Азербайджан, по този начин и отвън страната. Няма значение дали това е Транскаспийската линия или газопроводите по линията на „ Южен газов кулоар “, всички производители може да се причислят към този кулоар “.

Акционерната компания за „ Южен газов кулоар “ е основана с разпореждане на азербайджанския президент Илхам Алиев на 25 февруари 2014 година и 51 % от акциите са благосъстоятелност на страната в лицето на министерство на стопанската система, а 49 % са на SOCAR ЗАО „ Южен газов кулоар “, представляващо ползите на Азербайджан в интернационалния газов план
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР