Общата сума, която ще е на разположение на страната ни

...
Общата сума, която ще е на разположение на страната ни
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Ще имаме 30 млрд. евро от ЕС, за да се справим с последиците от COVID-19

Общата сума, която ще е разполагаем на страната ни от Европейски Съюз за превъзмогване на следствията от пандемията от ковид е близо 30 милиарда евро. Това сподели по време на парламентарния надзор вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на депутатско запитване от групата на Българска социалистическа партия, представен от БГНЕС.

Дончев изясни, че част от тези суми са по сегашния стратегии.

„ Близо 9 милиарда лева са по линия на кохезионната политика. Една огромна част са средства по линия на общата селскостопанска политика – имам поради директни заплащания както и капиталови ограничения. Тези средства са програмирани през последните години “, уточни той.

Дончев разясни, че последният вид на оперативните стратегии е бил изпратен до Европейската комисия през март 2020 година

„ На 20 октомври ще бъде изпратена много по-зряла версия “, разгласи той и уточни, че във връзка с програмата 2021-2027 година се движим в първия ешелон страни в Европейски Съюз.

Той разяснява, че разполагаме с голям брой от нови принадлежности за деяние.

„ Един инструмент е така наречен фонд за обективен преход, който би трябвало да финансира политиките по декарбонизация, той е на обща стойност 1.2 милиарда евро. Той е разграничен на две елементи с разнообразни периоди на разходване на парите. Едната част е до 2026 година другата до края на програмния интервал 2027 плюс 3, т.е. до 2030 година “, уточни той.

Дончев сподели, че това, което разясняват социалистите, е инструмента за възобновяване и резистентност, който е на стойност малко над 6.2 милиарда евро.

„ Тук напредъкът за всяка от страните ще се окачестви под формата на проект, който би трябвало да бъде показан на Европейска комисия до 30.04.2021 година Достъпът до финансиране зависи от качеството на направените оферти от самата държава-членка “, изясни вицепремиерът и акцентира, че националният проект би трябвало да дава отговор на няколко условия.

„ Това би трябвало да бъде проект, който преди всичко да увеличи потенциала на обществените системи, да реагират на шокове и опасности. Тук преди всичко ще загатна опазването на здравето, само че това са и системите за сигурност и обучение. На второ място това би трябвало да е проект, който да подкрепя стопанските системи и обществата на държавите-членки да възвръщат стопанските системи си “, разяснява Дончев и добави, че в това време този проект би трябвало да бъде и за икономическо развиване.

„ Благодарение на този проект цялата стопанска система на Европейски Съюз би трябвало да стане по-силна, по-дръзка, по-бърза, по-амбициозна и да е в положение да се състезава с нашите световни сътрудници и конкуренция. И всичко това би трябвало да бъде съчетано с промени “, съобщи още той.

Дончев разгласи още, че сега тече стесняване на рамката от планови оферти, тъй като достъпът до финансиране е малко над 12 милиарда лева 60-те плана са на стойност над 20 милиарда лева и би трябвало да бъдат селектирани най-качествените и с най-висока добавена стойност.

„ Тези пари би трябвало да се влагат в сфери за възобновяване, развиване и промени “, разяснява той и уточни, че всички ограничения ще се случат като микс от грантово финансиране и финансов инструмент.

От думите му стана ясно, че използването на средствата може да се случи по-скоро, в случай че страната показа проект и той бъде утвърден и прикани да не чакаме крайния период, който е следващата година.

„ Ние би трябвало да следваме по-амбициозната цел да представим проекта в края на тази година, началото на идната “, разгласи вицепремиерът.

Дончев разяснява и митингите у нас.

„ Тази сила, която има измежду една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, в случай че не докара до промени. Наша обща задача е това да го създадем по най-хубавия метод. Какво би трябвало да се промени – законодателната рамка, даже в конституцията, с цел да може страната да е в положение да извършва една от главните си функционалности – да въздава правдивост. Гневът идва от там, че една огромна част от българските жители имат подозрение дали страната е в положение да въздава правдивост “, разяснява вицепремиерът и добави, че когато няма чувство за правдивост жителите не виждат смисъл от страната./БГНЕС

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР