Общата стойност на световното финансово богатство през 2022 г се

...
Общата стойност на световното финансово богатство през 2022 г се
Коментари Харесай

Световното финансово богатство е намаляло за първи път от 2008 г.

Общата стойност на международното финансово благосъстояние през 2022 г се е свила за първи път от 15 години, намалявайки с 4 на 100, до 255 трилиона $.

Причини за понижението се явяват инфлацията, покачванията на лихвените проценти и слабото показване на фондовите пазари на фона на геополитическа неустановеност, провокирана от войната в Украйна.

Това написа в най-новия годишен отчет на консултантска компания " Бостън кансълтинг груп " (Boston Consulting Group - BCG), отдаден на световното благосъстояние, оповестяват от компанията на формалната ѝ страница, съобщи Българска телеграфна агенция.
Спадът обаче евентуално ще бъде временен, като през 2023 година се чака международното благосъстояние да се възвърне с 5 на 100 - до 267 трилиона $.

Все отново през предходната година е имало и положителни сигнали, като нарастването с 6.2 на 100 на цената на личните средства и депозитите. Стойността на по този начин наречените действителни активи, включващи недвижими парцели, произведения на изкуството и други, също се е повишила - с 5.5 на 100, достигайки паричен еквивалент от 261 трилиона $.

Сумарното изражение на финансовите и действителните активи, т.е. безусловно международно благосъстояние, е повишено с 1 на 100 през 2022 година по отношение на 2021 година, достигайки 516 трилиона $, оповестяват още специалистите.

 ЕЦБ още веднъж подвигна лихвата, макар че стопанската система отслабва ЕЦБ още веднъж подвигна лихвата, макар че стопанската система отслабва

" Този първи спад на световния пазар на финансово благосъстояние след рецесията от 2008 година пристигна след 10-процентовото нарастване през 2021 година, което бе едно от най-значителните от над едно десетилетие ", сподели Майкъл Калих, ръководещ шеф в " Бостън кансълтинг груп " и съавтор на отчета.

" Очакваме, че подобряващите се макроикономически вероятности и възобновяване на финансовите пазари ще доведат до връщане към напредък на финансовото благосъстояние още през 2023 година Нашата петгодишна прогноза за междинен годишен ритъм на напредък до 2027 година остава на здравословно равнище от 5.3 на 100 ", разяснява данните Калих.
Според заключенията от отчета през предходната година финансовото благосъстояние е траяло да пораства в Азиатско-тихоокеанския район, Близкия изток, Африка и Латинска Америка, само че е намаляло в Северна Америка и Европа.
Швейцария е останала извънредно прелъстителен център за ръководство на благосъстоянието и финансов център, само че се чака да бъде изпреварена от Хонконг до края на 2025 година

Хонконг е постигнал най-голям ритъм на напредък на финансовите активи под ръководство (AuM) измежду водещите центрове през последните пет години, с общ комплициран годишен ритъм на напредък от 13 на 100.

Въпреки това той е изправен пред мощна конкуренция от страна на Сингапур, който от ден на ден се възприема като " безвредна врата " към Азиатско-тихоокеанския район.

Друг добре показал се център през 2022 година са били Обединените арабски емирства, които са съумели да привлекат активи от разнообразни райони, в това число Азиатско-тихоокеанския район и Източна Европа. Очаква се финансовото благосъстояние в ОАЕ да продължи да пораства през идващите пет години със междинен годишен ритъм от 10 на 100.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР