Общата стойност на представените от Вашингтон пакети надхвърля 1.2 трлн.

...
Общата стойност на представените от Вашингтон пакети надхвърля 1.2 трлн.
Коментари Харесай

Новата индустриална политика на САЩ притеснява Европа

Общата стойност на показаните от Вашингтон пакети надвишава 1.2 трлн. $. Голяма част от американските упоритости са ориентирани към енергетиката, колите, чиповете и ширколентов интернет. Франция и Германия желаят Европейски Съюз да отговори със своя версия, тъй като Европа би изостанала съществено от Съединени американски щати.
В Съединените щати се постанова нов тип индустриална политика. Под управлението на президента Джо Байдън Вашингтон сътвори нови огромни стратегии посредством Закона за вложения в инфраструктурата и работни места (550 милиарда долара), Закона за чиповете и науката (CHIPS - 280 милиарда долара) и Закона за понижаване на инфлацията (IRA - 394 милиарда долара).

Това не са обичайни разходни ограничения за стимулиране на търсенето. По-скоро, както изяснява министърът на финансите Джанет Йелън, това са вложения в региона на предлагането за повишение на икономическия потенциал на Съединени американски щати както като цяло, по този начин и в основни браншове като полупроводниците и възобновимата сила. Повече вложения Въпреки че обособените разпореждания и процесите на финансиране се разграничават, и трите стратегии се основават на публично-частния модел, който е бил от решаващо значение за конкурентоспособността на Съединени американски щати през предишния век. Те са основани, с цел да притеглят и форсират частните вложения, а не да ги заместват. Следователно забележителна част от финансирането им - в действителност по-голямата част, в тази ситуация на IRA и CHIPS - идва под формата на данъчни облекчения за предприятията, пишат в разбор за Project Syndicate Лаура Тайсън, професор в Haas School of Business към Калифорнийския университет Бъркли, и Лени Мендонка, старши почетен сътрудник в консултантската компания McKinsey.
Реклама
Програмите също по този начин ще предизвикват по-благоприятни регулаторни промени - да вземем за пример при издаването на разрешителни и определянето на местоположението на плановете за зелена сила - от страна на щатските и локалните управляващи, които дават отговор за по-голямата част от икономическото развиване в Съединени американски щати. Те са фокусирани и върху районното икономическо развиване, учредено на локалните цели, с ясни връзки с висшето обучение и развиването на работната мощ.

Въпреки че триумфът на тези стратегии ще изисква съдействие от страна на щатските и локалните управляващи, тези органи също ще се конкурират за новото финансиране и вложения. Например плануваните в Закона за чипове 39 милиарда $ за вложения в локалното произвеждане на полупроводници ще бъдат разпределени от Министерството на търговията, което ще прави оценка предложенията на фирмите за приемане на безплатни средства и заеми частично въз основа на поддръжката от страна на щатските и локалните управляващи.

Щатите дружно с компании, цивилен организации и организации с нестопанска цел ще се състезават и за финансиране в размер на 122 милиарда $, обвързвано с климата, по линия на IRA. Докато Министерството на финансите управлява данъчните заеми, нова стратегия за безплатни средства на Агенцията за отбрана на околната среда - Фонд за понижаване на излъчванията на парникови газове, на стойност 27 милиарда $ дава 7 милиарда $ непосредствено на градовете и щатите и заделя 20 милиарда за организации с нестопанска цел, които влагат непосредствено в зелени планове, употребявайки други финансови структури като така наречен зелени банки с нестопанска цел. В 17 щата към този момент има основани 23 зелени банки, в това число Калифорния, и те са привлекли 2 милиарда $ обществени средства, с цел да активизират 7 милиарда $ за зелени вложения. Широколентов интернет Разгръщането на широколентовия достъп до интернет е от изключително значение за районното икономическо развиване. Както сподели пандемията COVID-19, в Съединени американски щати към момента има крещящо цифрово разделяне, като повече от 24 млн. американци нямат високоскоростен широколентов достъп, а доста повече нямат цифрова просветеност.

Благодарение на инфраструктурната стратегия и на предшестващия я избавителен проект бяха отпуснати повече от 100 милиарда $ федерално финансиране за обезпечаване на широколентов достъп на всяко домакинство. Това е най-голямата обществена инвестиция за свързване на американците след основаването на междущатската магистрална система, означават създателите на разбора в Project Syndicate.
Реклама Европейски Съюз се готви да отговори
Протекционизмът на Съединени американски щати не се харесва на Европейски Съюз, като Франция предлага Брюксел да смекчи разпоредбите си за държавната помощ и финансирането за фирмите в отговор на предизвикалата голям брой разногласия стратегия за дотации. Френският президент Еманюел Макрон разиска проекта за деяние " Произведено в Европа " с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Париж. Той упорства за опростяване на разпоредбите и процедурите на Европейски Съюз, най-много за значими начинания в общоевропейски интерес, като и за държавната помощ и нови финансови запаси за вложения.

Според Европейската комисия Законът за понижаване на инфлацията слага европейските компании в неподходящо състояние по отношение на американските им съперници. Европа се притеснява, че това може да докара до пренасяне на производства и загуба на работни места. Поради това от известно време Франция упорства за мощен общоевропейски отговор.

Френското държавно управление чака предложенията на Европейска комисия по въпроса преди идната среща на върха на Европейски Съюз, която е планувана за началото на февруари. Част от тактиката " Произведено в Европа " съгласно Макрон ще бъде нов върховен фонд, който да обезпечи нужното финансиране за всички европейски страни, оповестява немският в. Handelsblatt. Идеята планува да се употребяват средства от съществуващи европейски фондове като средствата за възобновяване след коронавирус пандемията, които да бъдат пренасочени към плана.

Париж предлага и фискален инструмент, който би могъл да проправи пътя към общоевропейско кредитиране. Целта на Франция е преструктуриране на промишлената политика на Европейски Съюз, с цел да бъде понижена зависимостта в основни браншове, написа Politico.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР