Общата стойност на поръчките на хардуер, софтуер и услуги по

...
Общата стойност на поръчките на хардуер, софтуер и услуги по
Коментари Харесай

Държавата харчи постоянна сума за ИТ в последните 20 години

Общата стойност на поръчките на хардуер, програмен продукт и услуги по Закон за обществените поръчки остават съвсем без смяна от 1998 година до момента, по данни на организация CBN

Преките и косвените разноски по планове за електронно ръководство възлизат на 115,6 млн. лв. през предходната година, разгласи Людмил Стойчев

Колко огромна е страната като клиент на ИТ бизнеса? По данни на организация CBN , през предходната година договорите за хардуер, програмен продукт и услуги по Закона за публичните поръчки са 537 на обща стойност 150 млн.лв.

Преките и косвените разноски по планове за електронно ръководство възлизат на 115,6 млн. лв., заяви Людмил Стойчев от CBN по време на дилърската конференция АСБИС Академия в Банско, като акцентира, че това е действителната стойност, на фона на многото разнообразни оценки, които циркулират в медийното пространство.

Разходите по контракти за програмен продукт, в частност, са на обща стойност 75,1 млн. лева пред предходната година. Това е един значителен пазар и опция за доставчиците у нас, акцентира Стойчев.

За съпоставяне, разноските за сървърни системи в планове на страната възлизат на 24,8 млн.лв годишно, сочат данните на CBN. Проблем като цяло за плановете в държавната администрация са ИТ фрагментите и ниското им възнаграждение.

Интересен факт е, че ИТ поръчките в държавната администрация остават съвсем без смяна за 20-годишен интервал – до момента в който през 1998 година те са били на стойност 81,183 млн. $, през 2017 година възлизат на към 150 млн. лева

Същевременно, България е на едно от последните места в Европейски Съюз (27-28) по индикаторите за цифрово общество. Компютри има в 63-67% о семействата у нас, а единствено 21% от жителите поддържат връзка по електронен път с администрацията. Само 18% от българите пазарят през интернет.
още по тематиката
Що не отнася до бизнеса, малко над половината от фирмите (51%) имат уеб уебсайт, единствено 8% употребяват облачни услуги. Нисък е процентът на чиновниците, които употребяват компютри (30%).

Любопитна наклонност в последно време е навлизането на чат ботове във финансовите бранш. Освен това така наречен финтех компании стартират да „ изяждат ” част от бизнеса на банките, уточни Стойчев.

Фирмите от Топ 100 на ИКТ бизнеса са създали общо над 5 милиарда евро през предходната година. За съпоставяне, този индикатор преди 20 години – през 1998 година е бил близо 10 пъти по-малък, или 582,2 млн. евро.

50,4 милиарда евро Брутният вътрешен продукт, 542 евро междинна месечна заплата и 7,02 млн. население са индикаторите на България за 2017 година, спрямо 11,4 милиарда евро Брутният вътрешен продукт, 94 евро месечна заплата и население 8,23 млн. души преди 20 години – през 1998 година, заключи Стойчев.

Индустрии във напредък сега са търговията на едро, търговията на дребно, превозът и развлекателния бизнес, по-точно хазартът, който към този момент е 3-милиардна промишленост в България.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР