Общата стачка на работещите в образованието в Румъния продължава за

...
Общата стачка на работещите в образованието в Румъния продължава за
Коментари Харесай

Над 20 000 се очаква да бъдат стачкуващите учители в Румъния във вторник

Общата стачка на работещите в образованието в Румъния продължава за пети следващ ден, а уличните митинги обгръщат от ден на ден окръзи, оповестява уеб сайтът Хотнюз, като добавя, че идната седмица се чака нов огромен протест в Букурещ.

Лидерът на Федерацията на синдикатите в образованието Мариус Нистор съобщи за изданието, че за вторник е планувано шествие, което ще премине по маршрута от Двореца " Виктория " (сградата на правителството) до Двореца " Котрочени " (сградата на президентството). По думите му се чака в тази проява, която е планувана за интервала от 11.00 до 16.00 часа, да се включат над 20 000 души.

" Посланията, получени от учебните заведения, са доста ясни: ще дойдат още повече сътрудници, в сравнение с бяха в четвъртък, както от Букурещ, по този начин и от окръзи като Клуж, Телеорман, Браила и Галац ", уточни Нистор. Той сподели също, че пораства процентът на стачкуващите учители.

От 22 май учителите в Румъния са в обща стачка. Те упорстват за нарастване на заплатите с 25 %, само че настояването им беше отхвърлено от държавното управление. Вчера в Букурещ се организира следващия всеобщ митинг на учители.

Днес няколко хиляди преподаватели стачкуваха пред постройките на префектурите в Крайова, Сибиу, Сучава, Тимишоара, Яш, Хунедоара и други, а за понеделник са планувани митинги в други градове като Галац и Браила, съобщи водачът на Федерацията на синдикатите в образованието, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Казвам ви сигурно, че до момента в който трае общата стачка, в учебните заведения няма да се организира никаква активност и има солидаризиране на родителите и учениците с учителите, тъй като образованието би трябвало да бъде приоритет. В момента не може да се приказва за обновяване на активността в образователните заведения. Решението е на тези, които са се подписали за започване на стачката: няма да се върнем ", акцентира още Мариус Нистор.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР