Общата смъртност в страната е започнала да нараства спрямо предходната

...
Общата смъртност в страната е започнала да нараства спрямо предходната
Коментари Харесай

Статистиката прогнозира смъртността през 2020 г. да достигне 120

Общата смъртност в страната е почнала да нараства по отношение на миналата година още от края на юни. Оттогава се покачва изменчиво, а от няколко седмици – от 40-та седмица насам има внезапно повишаване на общата смъртност. Това заяви пред БНР Магдалена Костова, оглавяваща Дирекция „ Демографска и обществена статистика “ в Националния статистически институт (НСИ).

„ За да достигнем през 46-та седмица 3 800 случая на умряли лица в страната, което е невиждано число за последните пет години “, изясни Костова в предаването „ Хоризонт до обед “.

Коефициентите са по-добър метод за премерване на явленията по отношение на безспорните бройки, посочи тя. През въпросната 46-та седмица този коефициент е бил 30 на хиляда, или 30 умряли на всеки хиляда души. За съпоставяне общият коефициент на смъртност за 2019 година е бил 15.5 промила.

Очаква се цената да се увеличи до края на годината. „ За 2020 година нашите прогнози са, че ще има сред 120 и 125 хиляди умряли лица в страната. Миналата година са били 108 хиляди. “

Все още Национален статистически институт не разполага с систематизирани данни за аргументите за смъртността. Процесът на отчитане е комплициран и остарял, минава през хартиено шифроване на известията за гибел от РЗИ, които в този момент са много натоварени, по тази причина данните ще бъдат ясни едвам следващата година, уточни Магдалена Костова.

„ Тогава ще може да се направи разбор за това тъкмо от какво са умрели тези лица през годината “.

През последните 10 години броят на умрелите лица се движи сред 105 000 и 108 000 годишно, посочи Магдалена Костова.

Смъртността в България е висока. Сред аргументите са застаряващото население, дребното раждания, емиграцията, която в допълнение унищожава възрастовата конструкция на страната, означи Костова.

По предварителни данни раждаемостта и тази година ще бъде по-ниска от миналата година, т.е. ще се впише в картината от последните години.

„ По-малко бебета ще се родят. Не мога да дефинира дали повода е в това, че имаше пандемия или аргументите не престават да бъдат тези, които са в последните 10 години – хората желаят по-добри условия на живот, на работа, възнаграждение, детска грижа, обучение – всички тези неща, които ги карат да имат повече деца “, разяснява Магдалена Костова.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР