Общата площ на унищожените от пламъците гори в Амазония през

...
Общата площ на унищожените от пламъците гори в Амазония през
Коментари Харесай

WWF сигнализира, че пожарите в Амазония заплашват 265 застрашени вида

Общата повърхност на унищожените от пламъците гори в Амазония през 2019 година, възлиза на 43 753 км². Това е растеж със 150 % на годишна база, съгласно известие на Световния фонд за дива природа (World Wildlife Fund - WWF).

Само през август 2019 година и единствено в джунглата на територията на Бразилия са изпепелени 24,944 км² гори. Тази повърхност е повече от четири пъти по-голяма от унищожената през цялата предходна година.

WWF припомнят по случай Световния ден за отбрана на Амазония (виж информация на британски език тук), че опустошителните пожари в южноамериканските тропически гори заплашват 265 типа, които са със статут на застрашени от изгубване. Това са 85 растителни и 180 застрашени скотски типа, а 2/3 от тях не се срещат на никое място другаде по света. За някои застрашени типове като гигантския броненосец, белобърнестото пекари и гигантския мравояд пожарите са главен риск пред оцеляването им.

Въпреки че пламъците най-пряко заплашват живота на сухоземните типове, водните животни също са наранени. Огънят трансформира качеството на водата, което е в директна взаимозависимост от крайречните гори. В дълготраен проект унищожаването на дървесната растителност ще докара до ерозия на почвата и затлачване на реката. С най-големия речен басейн в света, Амазонка пази доста типове риба. Те са освен редки и скъпи за международното биоразнообразие, само че и главната хранителна база и източник на приходи за стотици крайбрежни общности.

Амазонските тропически гори са жизненоважни за здравето на планетата, припомнят природозащитниците. Освен че приютяват повече от половината от всички сухоземните типове в света, те са дом и на 30 000 растения – 30 % от всички растителни типове в Южна Америка. А с абсорбирането на голямо количество въглероден диоксид, джунглите на Амазония също по този начин са виновни за смекчаването на климатичната рецесия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР