Общата картина на войната в Сирия не се изчерпва с

...
Общата картина на войната в Сирия не се изчерпва с
Коментари Харесай

Изгубеното поколение на Сирия: Как растат децата по време на война

Общата картина на войната в Сирия не се изчерпва с фронтови линии, разрушени градове и милиони бежанци, описват специфичните пратеници на bTV Георги Тотев и Георги Кожухаров . Дългогодишният спор води след себе си и тежки стопански последствия, които принуждават мнозина да живеят в дълбока беднотия.

Конфликтът там има изключително мощно отражение върху живота на децата, които съставляват 35% от популацията на страната.

„ Преди ходех на учебно заведение, само че войната стартира и по този начин и не се научих да чета и пиша. Тук към този момент няма учебни заведения. Аз съм от Дейр ез-Зор. ИДИЛ пристигнаха и започнаха да убиват нашите братя и сестри”, споделя момче едвам на 13 години.

В Сирия през днешния ден пораства едно изгубено потомство. Освен липса на достъп до обучение и зверствата, на които стават очевидци, доста деца в страната са останали без родители. Те са изцяло сами.

Като Дозан, който тази година е навършил 9 години. Баща му е погубен от „ Ислямска държава”, брат му е покорен, а майка му е в неопределеност.

„ Ходих на учебно заведение в Ракка по времето на „ Ислямска държава”. Не учихме математика и други неща, единствено вяра. Най-много ми липсват приятелите. Сега продавам бензин, с цел да изкарам пари за храна”, споделя той.

Дозан прекарва дните си край прашните пътища в Сирийската пустиня. На ден изкарва по 70 стотинки – пари, които не стигат за облекчаване даже на най-простите човешки потребности.

Не мисли за лакомства и играчки. Неговите фантазии надалеч не съответстват с тези на връстниците му в Европа. „ Искам всичко да бъде както преди войната. Също и малко самун, нещо за ядене”, споделя той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР