Общата инфлация в еврозоната на годишна база се забави рязко

...
Общата инфлация в еврозоната на годишна база се забави рязко
Коментари Харесай

Рязко забавяне на годишната инфлация в еврозоната през май до 6,1%

Общата инфлация в еврозоната на годишна база се забави внезапно през май до 6,1% от 7% през април, демонстрират предварителни данни на европейската публична статистика Евростат.

Това е най-ниската инфлация в единния валутен блок от февруари 2022 година (точно, когато стартира съветска военна инвазия в Украйна), до момента в който осредните пазарни упования бяха за по-умерено закъснение на инфлацията до 6,3%.

Въпреки внезапното намаляване инфлацията в еврозоната към момента остава надалеч над средносрочното целево равнище на ЕЦБ от 2 на 100.

Графика на инфлацията в еврозоната на годишна база



На месечна база показателят на потребителските цени (CPI) остава през май на равнището през април, когато набъбна с 0,6 на 100.

Намаляването на инфлацията в еврозоната се дължи основно на спада на цените на силата с 1,7% по отношение на май 2022 година и след тяхно нарастване с 2,4% през април. Освен това се следи закъснение на ценовия напън при храните, алкохола и тютюневите произведения (повишение с 12,5%, само че след напредък с 13,5% месец по-рано), на цените на неенергийни промишлени артикули (с 5,8% при 6,2% през април) и в бранша на услугите (повишение с 5% след напредък с 5,2% през предходния месец).

Евростат регистрира по-рязко закъснение и на главната инфлация (изключвайки цените на храни и енергия) през май до 5,3% от 5,6% през април и упования за 5,5 на 100.

Днешните данни могат да се възприемат с известено облекчение от ЕЦБ. Необходимо е обаче тази наклонност на закъснение на инфлацията да се резервира и през идващите месеци, с цел да могат централните банкери да са уверени, че има трайно усъвършенстване в инфлационна картина.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР