Общата и секторна регулация непрекъснато се променят и усложняват, разширява

...
Общата и секторна регулация непрекъснато се променят и усложняват, разширява
Коментари Харесай

Управлението на правния риск става все по-важно за бизнеса

Общата и секторна регулация непрестанно се трансформират и усложняват, уголемява се и обсегът на глобите, споделя Светлин Адриянов, асоцииран съучастник и началник на Правната процедура на EY в България, Северна Македония, Албания и Косово

- Адвокат Адриянов, кои са новите пълномощия, които положителният правист разви по време на пандемия?

- Предизвикателствата на пандемията бяха по-скоро тест за адекватността на правните консултанти – юристи и юрисконсулти, в сравнение с генератор на нови пълномощия.

От една страна, изключителните ограничавания извадиха на напред във времето правни въпроси, които не са нови, само че до момента не бяха имали такава остра злободневност, като да вземем за пример правната уредба на работата от разстояние, непреодолимата мощ, стопанската нетърпимост. Разглеждайки ги с нови очи в доста случаи си дадохме сметка, че съществуващата уредба или, въпреки да е относително нова, не е изцяло съответна на живия живот, както в доста връзки се оказаха разпоредбите за другите аспекти на работата от разстояние, или е останала в древността и не постоянно може недвусмислено да отговори на комплицираните и сложни връзки, в които актуалния бизнес оперира. Това обаче са провокации, които не могат да се преодолеят единствено посредством самоусъвършенстване на практикуващите адвокати, а изискват целенасочени и способени законодателни ограничения. При това е добре да има удобен разбор на връзките, които се уреждат и осъзнаване, че повече регулация не е безусловно по-добре за естественото развиване на обществото и, в частност, на бизнеса. От друга страна стана мъчително ясно към този момент за всички, че актуалната техническа обезпеченост и „ цифровите “ умения не са факултативни, а са базово условие за съответното правно обслужване на бизнеса, както и че успеваемостта и положителната организация на работата са не по-малко значими от правно-техническата подготвеност.

- Кои са най-търсените правни услуги от бизнеса все още?

- Сътресенията в международната и националната стопанска система, породени от антиепидемичните ограничения, изправиха бизнеса пред редица проблеми като разтърсвания във веригата на доставките, нарушена ликвидност, загуба на пазари, загуба на чиновници. В същото време, до момента в който за някои браншове ограниченията бяха унищожителни, за други сътвориха непредвидени благоприятни условия. Затова, до момента в който доста компании се борят за оцеляване и разчитат на държавна поддръжка, не малко други претърпяват непредвиден напредък. Тези разтърсвания водят до доста преструктурирания и придобивания, движени от една страна от блян към оптимизация или даже битка за оцеляване, а от друга от опциите за вложения, от които растящите компании се възползват. В допълнение неочакваната потребност от бърза промяна на модела на работа и организация на работната мощ, също сътвори правни проблеми и провокации. Тези моментни фактори дефинират трендовете в търсенето на правни услуги, а точно потребността от високо квалифицирана правна помощ при подготовката и реализирането на комплицирани или обемни покупко-продажби и преструктурирания, както и сложен юридически съвет и поддръжка за оптималната организация и регламентиране трудовите правни отношения.

Постоянен генератор на правна работа е и все по-усложняващата се обща и секторна регулация. Примери, които няма да изненадат никого са GDPR, изменящата се съвсем годишно уредба на ограниченията против пране на пари, непрекъснато еволюиращата регулация на финансовите услуги, както и преплитането и конфликтните точки сред другите линии на регулация. Виждаме и сериозен напън за проверка на конкурентното право, тъй че да може по-адекватно да отговори на глобализацията и бързото развиване на цифровите услуги и онлайн търговията. Това ще докара до промени в регулацията и целите на органите по конкуренцията в границите на идващите няколко години.

Непосредствено следва транспониране в българското законодателства на Директива (ЕС) 2019/1937 на Европейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2019 година по отношение на отбраната на лицата, които подават сигнали за нарушавания на правото на Съюза. България е длъжна да направи това до 17 декември тази година, като от това ще произтекат още отговорности за търговците, изключително за по-големите компании с над 50 служащи.

- Има ли разлики в потребностите от профилирани правни съвещания при огромните сдружения и при представителите на дребния и междинния бизнес?

- Определено потребностите на бизнеса зависят в огромна степен от естеството и размера на активността му. Проучване, извършено при започване на тази година от EY Law дружно с Harvard Law School Center on the Legal Profession измежду 2000 бизнес водачи от 17 промишлености в 22 страни от целия свят демонстрира, че основен приоритет на огромните компании е трансформацията на ръководството на правния риск, който непрекъснато нараства поради увеличението и усложняването на регулациите и по-комплексната правна среда, която въздейства върху всички правни връзки, в които влизат фирмите. Ако тези фактори са проблем за огромните корпорации с големи вътрешни правни отдели, те са още по-голям проблем за дребните и междинни компании, които разчитат на един юрист или изобщо нямат вътрешна правна помощ.

Малките компании, също така носят още по-големи опасности, тъй като въобще не търсят правна консултация по някои въпроси, и даже не съумяват да разпознават избрани проблеми, като да вземем за пример неразрешените по смисъла на конкурентното право съглашения или избраните от конкурентното и потребителското право като нелоялни търговски практики.

Особеност на търсенето на правни услуги в България, без значение от размера на съответния бизнес е, че към момента следим подценяване на смисъла на комерсиалните контракти и организацията на веригата на доставки и мрежите на дистрибуция, както и на специфичните регулации, касаещи маркетинговата активност. Много постоянно тези въпроси са оставени в ръцете на търговците и отговорниците по снабдяването, респективно на маркетинговите мениджъри, като в най-хубавия случай се търси официална консултация с юрисконсулта на компанията, в случай че има подобен. Това води до големи проблеми, които се осъзнават, едвам когато осъществяването на съответния контракт се отклони от предстоящото или когато съответния държавен орган стартира следствие на една или друга комерсиална процедура.

- Виждат ли се към този момент изцяло нови правни опасности пред фирмите у нас в резултат на усложнената икономическа конюнктура и идващите я промени в регулациите?

- Определено, увеличението на регулацията усилва и правните опасности. Не оказва помощ и това, че регулациите се преплитат и от време на време постановат спорни отговорности на бизнеса, които той би трябвало да проучва и приоритизира – нешо, което носи спомагателен риск. Като образец мога да посоча обвързване по силата на разпоредбите за ограниченията против изпиране на пари да събира данни, които по силата на разпоредбите за отбрана на персоналните данни му е неразрешено да събира.

Освен това, съществуващата регулация непрекъснато се трансформира като в доста случаи се уголемява обсега и се усилва размерът на глобите. Така да вземем за пример с промени в Закона за защита на конкуренцията от февруари тази година, беше  въведено, че за нарушаване по този закон може да бъде глобено освен сдружението направило нарушаването, само че и сдружението, което го управлява. Това уголемява кръга на евентуално виновните лица извънредно доста. Например, към този момент е допустимо Дружеството Х, което придобива сдружението Y, да се окаже глобено в размер до 10% от международния си оборот за нарушаване, което сдружението Y е направило преди придобиването. Също по този начин стана допустимо, в случай че асоциация на търговци бъде глобена за нарушаване, обвързвано с активността на членовете и не може да си заплати глобата, която апропо ще се пресмята на база оборота на членовете, страната да я събере от членовете на асоциацията.

- Как трансформират качеството на правните услуги дигитализацията, автоматизацията и изкуствения разсъдък?

- Използването на актуалните цифрови технологии е измежду целите на фирмите, които обмислят промяна на своя бизнес модел. Тази наклонност получи значителен подтик и от удара на противоепидемичните ограничения, които ограничиха свободата на напредване и обичайните подходи в осъществяване на правната работа.

Проучването на EY Law и Harvard Law School Center on the Legal Profession, което загатнах, демонстрира че 61% от интервюираните компании възнамеряват да създадат обилни вложения в технологии и средства за обработка на данни. Ръководителите на правните отдели на фирмите са уверени, че по-широкото потребление на технологии ще донесе обилни изгоди за техните отдели и вътрешно-корпоративната им известност. Освен това 59% от тях имат вяра, че въвеждането на софтуерни решения има забележителен капацитет за редуциране на разноски.

Ако погледнем от вероятността на външните правни съветници, развиването на цифровите технологии от ден на ден и повече въздейства на метода, по който те основават и дават на клиентите своя артикул. Известният създател Ричард Съскинд в своята основополагаща книга „ Бъдещето на правото “ (The Future of Law) още преди 25 години предсказа, че това бъдеще е цифрово, и че ще повлияе освен на метода, по който се дават правни препоръки, само че и на метода, по който ще се правораздава. Предвиди също и че, с развиването на осведомителните технологии правната работа ще се трансформира от решение на проблеми, в структурирани процеси, предопределени за предварителна защита и ръководство на опасности. Виждаме от резултатите на нашето проучване, че това, което изглеждаше като самобитна научна фантастика преди 25 години, в този момент е действителна задача и водещ приоритет на огромните компании.

Все отново софтуерното развиване още не е довело и няма скоро да докара до отмиране на адвокатската специалност и правните консултанти. Съвсем действително е обаче възникването на два ясно разграничими „ потока “ на външна правна помощ за актуалния бизнес: правни съветници, като юристи и правни консултанти, от една страна, и различни снабдители на правни услуги – от друга, които залагат повече на софтуерни решения, в сравнение с правна експертиза и по този метод съумяват да предложат по- разходоефективни решения за обемни процеси, като обработка на документи, ръководство на процеси, обикновени корпоративни дейности и така нататък

- Какъв повсеместен съвет бихте дали на мениджърите и притежателите на компании във връзка с посрещането на ежедневните потребности от правни услуги? Кога е по-добре да работят с вътрешен юрист и по кое време е по-добре услугата да бъде изнесена?

- Универсалният съвет е по опция да не разчитат на универсални препоръки. Ще си разреша една прилика със злободневната здравна тема. Универсалният юридически съвет е като универсалното лекуване. То може и да свърши работа, само че има доста огромен риск да докара до нежелателен резултат, тъй като универсалното лекуване не държи сметка за особеностите на съответния организъм и за неговите „ съпътстващи болести “.

Правната среда, в която оперира актуалният бизнес е толкоз сложна и претрупана с регулации, че към този момент е съвсем невероятно за един юрист или даже за дребен вътрешен юридически отдел да покрие с задоволително равнище на подготвеност всички аспекти на правната и регулаторна рамка. Същото се отнася и до класическата фигура на „ доверения юрист “. Освен това, правните въпроси не съществуват сами по себе и без значение от съответните потребности на бизнеса и от финансовите и данъчни резултати, които може да породи едно или друго правно деяние. Правните проблеми на бизнеса не са университетски проблеми, а бизнес проблеми и би трябвало да се вземат решение като такива, предвид на спецификата на активността и стратегическите цели на съответната компания

- Кой е огромният плюс да имаш за собствен сътрудник Ърнст и Янг?

- Съвременният снабдител на правни услуги би трябвало да може да вижда и да адресира правните проблеми на фирмите като бизнес проблеми. COVID-19 освети един факт, който доста от сериозните компании към този момент знаеха, а точно, че решаването на правните им проблеми изисква повече от юридически съвет. Необходимо е схващане на веригите на доставки, данъчните аспекти, регулаторните режими, особеностите на човешките запаси и така нататък Затова идеалният снабдител на правни услуги, би трябвало освен да има задълбочени познания в правната материя, само че и да може да адресира правни опасности посредством планиране и имплементиране на мултидисциплинарни решения.

Освен това, идеалният снабдител на правни услуги, би трябвало да може да затвори пропастта, да сплоти двата „ потока “ на актуалните трендове в правните услуги, които загатнах, а точно даването на способен юридически съвет и потреблението на технологии за усъвършенстване на еднообразни и управляеми процеси.

Доставчикът на правни услуги би трябвало да може и да работи с клиента си при неговите условия, като адресира неговите потребности, в подтекста на неговия бизнес. Това може да е съответно решение на характерен бизнес проблем или дълготрайно даване на съответен вид услуга, която да бъде интегрирана с услугите на други снабдители, или пък холистично решение, което постанова ангажирането на необятен кръг от професионални компетентности, оттатък юридическата подготовка.

EY има всички черти и благоприятни условия на идеалния снабдител на правни услуги за бизнеса. В момента EY има над 3500 адвокати допълнително от 80 страни по света. Придобиването през последните години на Riverview Law и Pangea 3 поддържа доста опциите ни в инженеринга на процеси и даването на ръководени правни услуги. Екипите на EY Law имат водещи експерти в правните технологии и връзки на съдействие с доста от най-големите снабдители на правни технологии. Особено значимо е, че правната процедура на EY може да обезпечи професионална подготвеност и във значими области, които вървят естествено ръка за ръка с обичайна правна материя – корпоративни трансформации, препоръки по покупко-продажби, човешки запаси и други Нашият опит в голям брой сложни планове за наши клиенти ни дава твърдото разбиране, че мултидисциплинарният метод на работа в екипи, сплотяващи юристи, консултанти и данъчни съветници, не просто носи основни изгоди за клиентите ни, а е от основна нужда.

***

Корпоративна визитка

Адвокатско съдружничество Ърнст и Янг е член на световната мрежа на EY. От основаването си в България, правната процедура на EY непрекъснато се уголемява, с цел да включи в своята експертиза корпоративно право, право на конкуренцията и отбраната на потребителите, трудовото право, здравословни и безвредни условия на труд, отбрана на персоналните данни, цифрово право, M&A, регулаторно, фармацевтичното право, отбрана в административните производства, банки и финанси и други С над 3 500 експерти в над 80 страни, в това число центрове за ръководени правни услуги по целия свят, правните услуги на EY оферират световно покритие по правни въпроси, там, където се нуждаете от тях.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР