Общата дължина на построените от Евро Алианс тунели в този

...
Общата дължина на построените от Евро Алианс тунели в този
Коментари Харесай

"Евро Алианс" завършиха два тунела на магистралата между Ниш и Скопие

Общата дължина на издигнатите от " Евро Алианс " тунели в този план е 2.8 км., а цената - 90 млн.евро

© Евро Алианс Тунели " Евро Алианс Тунели " приключи два тунела на автомагистралата сред Ниш и Скопие предишния месец. В консорциум с друга българска компания - " Пътища и мостове " на Росен Колелиев, профилираната компания за тунелни уреди взе присъединяване в плана за аутобан в Сърбия, който се финансира от Европейската капиталова банка. Тунелите са с обща дължина 2.8 км, а за тях обединяването е получило 90 млн.евро, изясни Валентин Трашлиев, притежател на " Евро Алианс Тунели ", пред " Капитал ".

Съоръженията са част от основния клон на Коридор 10, който минава по маршрута Залцбург - Любляна - Загреб - Белград - Ниш - Скопие - Велес - Солун.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Планът е магистралната права сред дефилето Грделица и Владичин Хан да бъде приключена до 1 май, обясниха от сръбското Министерство на строителството, превоза и инфраструктурата за " Капитал ".

Друг лот от същото трасе пък е изпълнен от друга българска строителна компания " Трейс ". От уеб страницата на плана излиза наяве, че строителството на този сектор е приключило на 31 март.

Проектите са извоювани по реда на публичните поръчки в Сърбия. С фокус тунели

" Евро Алианс Тунели " е еднолично акционерно сдружение, благосъстоятелност на Валентин Трашлиев. За 2017 година компанията има над 63 млн. лева доходи от строителство, а облагата е 310 хиляди лева В миналогодишното издание на класацията на " Капитал " К100 е на осмо място измежду най-големите строителни компании у нас.

Дружеството извършва планове в България, Германия и Сърбия, като у нас напоследък работят по третия метродиаметър. В момента вземат участие в двата търга за автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле. В единия си партнират с " Иса 2000 " и " Автомагистрали Черно море ", а в другия - с " Хидрострой " на Велико Желев.
Какво са построили българите

Трасето, за което става въпрос, е разграничено на общо шест лота, като трети и четвърти са въпросните тунели, които " Евро Алианс " е построила. Те са построили по две тръби за всеки от тях, като единият тунел е близо 2 км, а другият към 1км. Единият е приключен още предходната година февруари 2018г., а другият - при започване на април тази година. Тунелите обаче попадат в средата на трасето, което не е напълно приключено, по тази причина и не са пуснати са придвижване.

" Трейс " пък са изпълнили различен лот с дължина 4.75 км. при Царичина котловина. На правата се намират шест моста. Те са работили в обединяване с арменската Mostovik llc.

Най-сложният план на сърбите

За ръководството на обекта дава отговор Koridori Srbije, държавна компания, учредена през 2009 година Изграждането на тази права с шестте лота е почнало през 2014г., а финансирането е от Европейската капиталова банка.

Според сръбските управляващи това е най-сложният инфраструктурен план на страната. Изграждането на 26.3 км. автомагистрала от дефилето Грделица на автомагистрала Е-75 включва 33 моста с обща дължина 5.6 км., две кръгови, два тунела с обща дължина 2.8 км, като единият е най-дългият тунел - Майнале.

За съпоставяне, планът за автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле е дълъг 23.6 км, като се планува да бъдат построени 7 тунела, 21 виадукта, 4 пътни възела, 12 надлези и подлези, и то единствено в едната посока. Общата дължина на тунелите е към 4.2 км. Очакваната стойност е общо над 1 милиарда лева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР