Обща работна група между експерти на Министерството на туризма, Министерството

...
Обща работна група между експерти на Министерството на туризма, Министерството
Коментари Харесай

Работна група ще подпомага развитието на винения туризъм в България

Обща работна група сред специалисти на Министерството на туризма, Министерството на земеделието и бизнеса ще разисква и взема решение въпросите на винения туризъм. Това стана ясно на кръгла маса под надпис „ Перспективи пред развиването на винения туризъм. Виното като част от българския туристически артикул “, проведена от Министерство на туризма.

В приветствието си към участниците министърът на туризма Христо Проданов акцентира, че това е първата по рода си необятна полемика по тематиката. По думите му виненият туризъм като част от туристическата промишленост е извънредно значим за нашата страна, за развиване на резистентен туризъм в четири сезона и целогодишна дестинация. В България има над 200 мазета, което е разнообразно предложение. Тази полемика е начало за основаването на проект за развиване на винения туризъм, който да бъде създаден взаимно с Министерство на земеделието и останалите институции. Държавата и представители на винените организации ще основат работна група, която да работи по тематиката “, разгласи министър Проданов.

В послание към участниците зам.-министърът на земеделието Момчил Неков акцентира нуждата да се отбрани виненият туризъм като нематериално културно завещание, с цел да може да се прибавят винените направления в кафявите указателни табели. И добави, че са разпознати 130 винопроизводителите, които са създали винарни вид „ шато “, подобаващи за винен туризъм. Целта е да бъдат обособени в осем винени райони със предпазено географско напътствие със своите специфики за популяризирането им.

Във фокуса на срещата бяха сложени положителните практики, проблемите и трендовете във винения туризъм. Целта на полемиките бе да се насочи вниманието върху въпросите, които търсят отговор, както и върху опциите за съдействие сред другите заинтригувани страни за повишение на конкурентоспособността на винения туризъм в България.

В кръглата маса участваха също Илин Димитров - ръководител на парламентарната Комисия по туризъм, Ирена Георгиева - заместник-министър на туризма, съветници на министъра на туризма, специалисти, представители на Българска асоциация на самостоятелните лозаро-винари, Българска асоциация на винените експерти, Национална лозаро-винарска камара, Институт по лозарство и винарство, които показаха значими начинания и опит.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР