Обща работна група между експерти на Министерството на туризма, Министерството

...
Обща работна група между експерти на Министерството на туризма, Министерството
Коментари Харесай

Министър Проданов: Работна група ще подпомага развитието на винения туризъм в България

Обща работна група сред специалисти на Министерството на туризма, Министерството на земеделието и бизнеса ще разисква и взема решение въпросите на винения туризъм. Това стана ясно на кръгла маса под надпис „ Перспективи пред развиването на винения туризъм. Виното като част от българския туристически артикул “, проведена от Министерство на туризма.

В приветствието си към участниците министърът на туризма Христо Проданов акцентира, че това е първата по рода си необятна полемика по тематиката. По думите му виненият туризъм като част от туристическата промишленост е извънредно значим за нашата страна, за развиване на резистентен туризъм в четири сезона и целогодишна дестинация. В България има над 200 мазета, което е разнообразно предложение. Тази полемика е начало за основаването на проект за развиване на винения туризъм, който да бъде създаден взаимно с Министерство на земеделието и останалите институции. Държавата и представители на винените организации ще основат работна група, която да работи по тематиката “, разгласи министър Проданов.

В послание към участниците зам.-министърът на земеделието Момчил Неков акцентира нуждата да се отбрани виненият туризъм като нематериално културно завещание, с цел да може да се прибавят винените направления в кафявите указателни табели. И добави, че са разпознати 130 винопроизводителите, които са създали винарни вид „ шато “, подобаващи за винен туризъм. Целта е да бъдат обособени в осем винени райони със предпазено географско напътствие със своите специфики за популяризирането им.

Във фокуса на срещата бяха сложени положителните практики, проблемите и трендовете във винения туризъм. Целта на полемиките бе да се насочи вниманието върху въпросите, които търсят отговор, както и върху опциите за съдействие сред другите заинтригувани страни за повишение на конкурентоспособността на винения туризъм в България.

В кръглата маса участваха също Илин Димитров - ръководител на парламентарната Комисия по туризъм, Ирена Георгиева - заместник-министър на туризма, съветници на министъра на туризма, специалисти, представители на Българска асоциация на самостоятелните лозаро-винари, Българска асоциация на винените експерти, Национална лозаро-винарска камара, Институт по лозарство и винарство, които показаха значими начинания и опит.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР