Обща паметна плоча на Стоянка Мутафова, Нейчо Попов и Георги

...
Обща паметна плоча на Стоянка Мутафова, Нейчо Попов и Георги
Коментари Харесай

Откриха мемориална плоча в памет на Стоянка Мутафова, Нейчо Попов и Георги Калоянчев

Обща паметна плоча на Стоянка Мутафова, Нейчо Попов и Георги Калоянчев беше открита довечера в София, съобщи БГНЕС. Тя е на улица " Люботрън " 96, където огромните български артисти са живели до последните си дни.
Инициатор за плочата, която да припомня за актьорите, които са и част от създателите на Сатиричния спектакъл, е Евгени Боянов, управител на " госпожа Стихийно злополучие " през последните пет години от нейния живот. " Плочата се роди като концепция напълно естествено, след кончината на Стоянка Мутафова. На нея участва и нейният непрежалим брачен партньор – актьор и режисьор Нейчо Попов и техният сътрудник и комшия Георги Калоянчев ", изясни Боянов.
Днешната дата не е определена инцидентно. " На 13 юли се навършват 96 години от рождението на Нейчо Попов. Избрахме тази дата, защото той умира рано и за огромна част от аудиторията е незнаен. Затова искахме да напомним за него ", сподели още той и описа, че реализирането на концепцията му е лишила повече от два месеца.
Дъщерята на Стоянка Мутафова Мария Грубешлиева – Муки показа пред БГНЕС, че мъчно претърпява гибелта на майка си и призна, че късно е осъзнала какъв страховит и добър човек е била майка ѝ. " Стоянка Мутафова беше една ексцентрична и невероятна персона. Човек в първия миг може да се стресне от държанието ѝ, само че в идващия миг, в който я опознаеш, виждаш един добър и необятно непретенциозен човек и благородник. Хората я обичат поради нея самата и гения ѝ ", разказва я тя и акцентира, че огромната Мутафова с изключение на комедийна актриса и добър подражател е можела да играе и трагични функции. " Накрая, когато беше най-зле, отваряше вратата на стаята и питаше: " Муки, майче, на кого ще те оставя в този живот. Ти оставаш самичка ". Представяш ли си болен човек, който си отива да мисли за мен. Нашата обич беше доста мощна. Последните ѝ думи бяха " Обичам те ", спомни си тя и добави, че по-късно е изпаднала в безсъзнание, а по-късно е умряла.
На откриването участваха сътрудници, другари и фенове на тримата артисти. Сред тях бяха Богдана Карадочева, Йорданка Христова, Славчо Пеев, Калин Сърменов, зам.-кметът Тодор Чобанов, представители на Столичния инспекторат, кметът на София Йорданка Фандъкова, кметът на регион " Лозенец " Константин Павлов, общински съветници и доста жители.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР