Обща европейска отбрана трябва да бъде създадена в съюз с

...
Обща европейска отбрана трябва да бъде създадена в съюз с
Коментари Харесай

Европейската отбранителна система не може да се конкурира със САЩ

Обща европейска защита би трябвало да бъде основана в съюз с НАТО и не може да се конкурира със Съединени американски щати. Това заяви в неделя в ефира на телевизия RAI 3 министърът на външните работи на Италия Луиджи Ди Майо, съобщи организация „ Фокус “.

„ Ако желаеме да създадем единна европейска отбрана против американците, това ще бъде мъртвороден план. В днешния свят самодостатъчност, желанието да действаш самичък е заблуда “, безапелационен бе първият посланик на Рим. Съгласно думите му, една по-силна Европа „ прави НАТО по-силна “ организация.

Дискусията за основаването на европейски военни единици, подчинени на институциите на Общността и самостоятелни от Съединени американски щати, продължава повече от 70 години. През годините концепциите носеха името„ Европейска отбранителна общественост “, „ Еврокорпус “, „ Бойни групи на Европейски Съюз “, „ Армия на Европейски Съюз “, в този момент се разисква образуването на „ Сили за бързо реагиране на Европейски Съюз “.

Досега тези проекти в никакъв случай не са били прилагани на процедура, защото са били блокирани от водещите съдружници на Съединени американски щати в Европейския съюз, най-вече от Обединеното кралство. Съединени американски щати постоянно са се противопоставяли интензивно на основаването на европейски сили, защото такава конструкция неизбежно ще се конкурира с НАТО и появяването ѝ ще докара до намаляване на американското въздействие в Европа.

През последните години полемиките по отношение на европейската отбранителна система се възобновиха, а последните събития в Афганистан дадоха нов подтик на диалозите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР