Обширният анализ на дивите представители на портокаловото семейство показва, че

...
Обширният анализ на дивите представители на портокаловото семейство показва, че
Коментари Харесай

Генетичен анализ показва, че родното място на цитрусовите плодове е Китай

Обширният разбор на дивите представители на портокаловото семейство демонстрира, че първите типове от рода Citrus са се появили преди към 8 милиона години в сегашен южен централен Китай. Предците на рода Citrus може да са пристигнали за първи път в Азия върху Индийската тектонска плоча преди към 25 милиона години, когато тя се е сблъскала с Азиатската плоча, заяви „ Science news ”.


Днес по рафтовете на магазините за хранителни артикули има безчет тръпчиви плодове, в това число отгледани от индивида версии на портокали, лимони и лайм. Но не е ясно къде са се развили техните най-древни предшественици. Предишни изследвания сочеха места като Североизточна Австралия, Южен Китай или югоизточното подножие на Хималаите. Разбирането на еволюцията на цитрусовите плодове може да помогне на откривателите да основат устойчиви на суша или заболявания сортове растения, които към момента дават вкусни плодове, споделя градинарят Цян Сю.

За да открият произхода на цитрусите, Сю от Аграрния университет Хуажун в Ухан, Китай, и сътрудниците му построяват родословие, употребявайки генетичните схеми на 314 цитрусови и свързани с тях растения, които включват 15 типа цитруси. Изследователите също по този начин се насочат на полето, с цел да открият къде порастват дърветата в дивата природа. Най-старите цитрусови плодове - в това число C. trifoliata, трилистният портокал - са открити в южната част на Централен Китай, което допуска, че този район е родното място на типа.

Еволюцията на цитрусите не стопира дотук. Екипът открива, че някои типове имат корени в районите, които са разпознати в по-ранните изследвания. Плодовете помело и цитрон наподобява са се появили в подножието на Хималаите, а някои диви лаймове са еволюирали в Австралия.

Изследователите също по този начин удостоверяват, че ген, наименуван PH4, е обвързван с количеството лимонена киселина във всеки плод. PH4 включва протонна помпа, която разрешава на лимонената киселина да се натрупва в портокалите и техните родственици. Колкото повече е лимонената киселина, толкоз по-пикантен е усетът./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР