Обсъждат се партньорства между две или повече общини за съвместно

...
Обсъждат се партньорства между две или повече общини за съвместно
Коментари Харесай

Областна администрация проучва нуждите от социални услуги в Русенско

Обсъждат се партньорства сред две или повече общини за взаимно даване на обществени услуги

Нуждите на общините в русенско от обществени услуги, финансирани от страната, бяха разисквани на работна среща, проведена от регионалния шеф Анатоли Станев. По думите на Станев задачата на съвещанието е дискутиране и координиране сред кметовете на общините в област Русе на резултатите от направените разбори на потребностите от обществени и интегрирани здравно-социални услуги и планирането им. На срещата бе изведена нуждата за уеднаквяване на методите при планирането и ефикасна съгласуваност сред регионалната и общинските администрации и териториалните поделения на Агенцията за обществено подкрепяне в региона. Според Станев са нужни съответни и навременни ограничения, които в идващите години да подсигуряват естествен витален стандарт на хората от уязвимите групи в района.

Припомняме, че въз основа на анализите на потребностите и предложенията за обмисляне на обществените услуги на общинско и регионално равнище ще бъде направена и призната Националната карта на обществените услуги.

Представителите на общините се сплотиха към решението, че е належащо провеждането на работна среща на специалисти от всички общински администрации, на която да обменят информация и да се обсъдят възможни партньорства сред две или повече общини за взаимно даване на обществени услуги.

В срещата участваха шефът на Регионалната дирекция за обществено подкрепяне Милена Влахова, шефовете на четирите дирекции „ Социално подкрепяне “ в региона, кметовете на общините Русе и Две могили – Пенчо Милков и Божидар Борисов, отраслови заместник-кметове, представители на всички общини от района, както и специалисти от Областна администрация и Регионалната здравна ревизия.

От страна на Община Русе и Регионалната дирекция за обществено подкрепяне ще бъде оказано цялостно подпомагане за завършването на анализите и в процеса на обмисляне на обществените услуги. Областният шеф Анатоли Станев благодари за поддръжката от страна на двете институции и за проявената самодейност от управлението на община на Русе да подкрепи цялостния развой.

Ще бъде планувана друга дата за разискване на резултатите, като на нея ще бъдат систематизирани и предоставени съответните оферти на Агенцията за обществено подкрепяне. Важно е да се означи, че планирането, което се организира сега, е за идващите 10 години. Конкретният брой на услугите, които би трябвало да бъдат разкрити в този интервал, ще стане явен при правенето на Националната карта. По последни данни държавно делегираните обществени услуги на територията на региона са 74, като най-вече те са в община Русе. Във всяка от общините действат и голям брой други обществени услуги, които са финансирани от локалния бюджет или чрез разнообразни стратегии и планове.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР