Обсъждането започва отначало, защото и проектът е връщане назад спрямо

...
Обсъждането започва отначало, защото и проектът е връщане назад спрямо
Коментари Харесай

Майките определиха законопроекта за хора с увреждания като боза

Обсъждането стартира изначало, тъй като и планът е връщане обратно по отношение на всичко, което беше реализирано. Това разяснява пред публицисти омбудсманът Мая Манолова във връзка със законопроекта за хората с увреждания.

Тя дефинира обстановката като скандална - всичко, което сме говорили, писали, предложили не е взето поради и по някакви неразбираеми условия са изписани други текстове, тъй че ще би трябвало да сме тук до последно и да се борим за всеки текст.

Най-драстичните разминавания са свързани с самостоятелната оценка и нейната задължителност за всички органи.

" Иначе това е едно голо благопожелание. Правя оценка на човек, споделям от какво има потребност, само че никой няма уговорката това да му го дава. Важно е какви промени ще се одобряват за медицинските произведения и помощните средства. Няма нищо за персоналната помощ ", разяснява Манолова.

Относно органът, който ще следи за използването на политиките за хората с увреждания, Манолова разяснява:

" Никой не можа да даде пояснение за какво този орган ще се избира от Народното събрание. Това е все едно шефът на лекарския съюз за се избира от Народното събрание. Това е повече от неуместно ", установи Манолова.

Майките на деца с увреждания, които вземат участие в съвещанието, дефинираха текстовете от законопроекта като " боза ".

" Вътре всичко е написано в пожелателен темперамент. Ако има опция страната - ще му обезпечи поддръжката, само че няма да си мръдне пръста, с цел да откри средства. За сметка на това се раздува ненужно администрацията ", изясни Кристина Николаева.

" Г-н Коралски ни се подиграва, че сме желали да създадем мини Министерски съвет. На него концепцията му е към момента, че неговата организация ще е подчинена на Министерство на труда и обществената политика. Не, няма да е зависещ на МТСП, а ще координира всички хоризонтални политики за хората с увреждания, тъй като политиката сега е централизирана ", сподели още тя.

" Виждаме неналичието на воля да се случи самата промяна. Едни текстове, които в действителност са с безчет празни думи, които нямат наложителен темперамент и не водят до действителна промяна. Борбата е тъкмо по тази причина - да се сложат вътре действителни текстове със наложителен темперамент и с действителни периоди ", разяснява Боряна Драганова.

" Аз не желая господин Коралски да продължава да се занимава с това, което се занимава. Къде са 2-та млн. за регистъра. Искам оставката на господин Коралски. Искам оставката и на Адриана Стоименова. Не може тук ние да гледаме от кое място ще пристигна всяка стотинка за основаване на орган, за приемане на закони, които са жизненоважни за хората с увреждания и по този начин да се пилеят пари напразно. Тия дупки държим да се запушат ", сподели Кристина Николаева.

Майките упорстват Прокуратурата да даде резултат по отношение на инспекцията на национално показаната организация на Адриана Стоименова.

Те сложиха въпроса за какво не се търси отговорност от организацията за хората с увреждания, за какво регистърът не работи. " Не да разбираме нощес, че организацията на господин Коралски ще стартира отначало да работи указател. Отново ли 2,5 млн. лева ще се дадат? ", сподели още Николаева.

Боряна Драганова пък посочи - на намира се дават обещание едни неща, а по-късно идваме в работните групи - няма нищо общо и ние просто се изгубихме в превода. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР