„Обсъждането във ВСС трябва да представлява сериозен дебат за мотивите

...
„Обсъждането във ВСС трябва да представлява сериозен дебат за мотивите
Коментари Харесай

Атанаска Дишева от ВСС притеснена от критична позиция за Иван Гешев

„ Обсъждането във Висш съдебен съвет би трябвало да съставлява сериозен спор за претекстовете на президента, с които отхвърли назначение на Иван Гешев, както и по отношение на стадия, от който би трябвало да стартира процедурата “, съобщи пред БНР Атанаска Дишева - член на Висш съдебен съвет и на съдийската гилдия.

Тя уточни, че най-вероятно Съветът ще заседава в четвъртък по отношение на разискване на указа на президента, с който върна предлагането за назначение на основен прокурор.

„ Не мога да приема тезата, че това, което Висш съдебен съвет може да направи оттук нататък, е само прегласуване и според от резултата, от броя на гласовете, които бъдат реализирани, да се разискват претекстовете на президента. Логиката е тъкмо противоположната съгласно мен “, изрече мнението си тя.

В претекстовете на президента се съдържат индикации за това каква е преценката му по отношение на професионалните и нравствени качества на Иван Гешев, разяснява Дишева и продължи: „ Щом той приказва за разпръскване на подозрението, че той ще може да пази публичния интерес, правата на жителите и върховенството на закона, явно и в него е останало подозрение за това, че препоръчаният основен прокурор може да пази този интерес. Президентът не мълчи изцяло по този въпрос. Той не на вятъра акцентира върху процедурата. Това е с цел да каже – единственият метод, по който може да се излъчи основен прокурор, който разсейва подозренията и който да се употребява с престиж и легитимност, е да се стартира нова процедура, в която да се подсигурява състезателността “.

Радев няма да подпише указа за назначение на Гешев за нов основен прокурор

Според нея казусът не е в издигането на една единствена кандидатура: „ Множество дребни елементи по отношение на издигането на тази кандидатура постановиха чувството в общественото пространство, че изборът е превдварително решен, че кандидатурата ще бъде единствена и че тя ще бъде тъкмо тази. Издигането на кандидатурата от всичките 11 члена на прокурорската гилдия беше прекомерно показателно. От прокурорската гилдия могат да бъдат издигнати най-малко 3 кандидатури плюс още една от министъра на правораздаването. С номинирането на Иван Гешев от всички членове на прокурорската гилдия беше изключена опцията за издигане на най-малко още една кандидатура “.

Целият метод, по който протече тази акция, освен в мен сътвориха чувството за някаква дирижираност, счита Атанаска Дишева.

Според нея текстът дава опция за преходен прочит: „ Те са два текста – в Конституцията и в Закона за правосъдната власт. Те не са идентични. Конституцията споделя, че президентът няма право да откаже назначение или освобождение при наново направено предложение. Нищо повече не се споделя в Конституцията. В същото време наредба от Закона за правосъдната власт приказва за това, че в случай че след връщането от президента кандидатурата не събере 17 гласа и не бъде направено наново предложение за същия претендент, се организира нова процедура. Конституцията приказва за наново направено предложение, до момента в който законът приказва за предложение за същия претендент и едвам тогава осъществяване на нова процедура. Има място да се мисли и дебатира дали законът не дописва Конституцията по метод, който е друг от фактически вложеното наличие в конституционния текст “.

Атанаска Дишева показа, че е обезпокоена след изказаната си сериозна позиция: „ Притеснена съм, несъмнено. Ако кажа друго, значи да ви излъжа. Човешко създание съм, също така проследявам какво се случва в правосъдната система, по какъв начин се действа в сходни случаи. Самата аз бях обект на доста сериозна офанзива през предходната година за нещо, което наподобява много по-незначително на фона на това, което сега приказвам и върша. Цената, която заплащам, е голяма, не знам дали е оправдана. Много сътрудници, а и други хора, ми споделиха, че за тях е значимо да чуват глас и да усещат вяра “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР