Обсъждането на проекта за бюджет на Община Разград за 2022

...
Обсъждането на проекта за бюджет на Община Разград за 2022
Коментари Харесай

Започна обсъждането на проектобюджета на Община Разград за 2022 г. на заседания на постоянните комисии в

Обсъждането на плана за бюджет на Община Разград за 2022 година на съвещания на непрекъснатите комисии в Общински съвет-Разград стартира през днешния ден.

Гласуването на плана за бюджет ще е на съвещание на локалния парламент на 15 април от 11,00 ч. в залата на Общинския съвет, което ще се излъчва онлайн на интернет страницата на Община Разград и на телевизия КИС-13. Общо 21 са докладните мемоари, които са включени в дневния ред на априлската сесия на локалния парламент.

Единствената докладна бележка, която се преглежда на съвещанията на всички непрекъснати комисии, е тази за плана за бюджет за 2022 година Днес бе разисквана от общо 8 комисии, за понеделник, 11 април, са планувани съвещанията на останалите 4 комисии, а от 16,30 ч. е обобщаващото съвещание на комисията по бюджет, финанси и икономическа политика дружно с ръководителите на останалите комисии. Предложения за изменение на плана през днешния ден не бяха направени и всички съветници гласоподаваха „ за “ бюджета, само че заради отсъстващи от съвещание локални парламентаристи, някои от комисиите нямаха кворум.

Общият размер на общинския бюджет за 2022 година е 70 511 107 лева Приходите за делегирани държавни действия са 44 403 517 лева, за локални действия – 26 107 590 лева Най-голяма част от разноските са в областта на образованието – 31 083 839 лева Размерът на финансовите разноски е 16 558 208 лева, от които 3 982 725 лева – по бюджета на общината, а 12 575 483 лева – по оперативни стратегии.

В дневния ред на априлската сесия на Общинския съвет ще се разискват и: бюджетната прогноза за интервала 2023 -2025 година за постъпленията от локални доходи и на разноските за локални действия на Община Разград; изменение на Наредба №16 за ръководство, прилагане и предписание със земите на общинския аграрен фонд, с което се актуализират цените наемите и арендите на пасища, мери и ливади в сходство с годишната инфлация за миналата стопанска година; изменение на Наредба №21 за ръководство и предписание с парцелите общинска благосъстоятелност на територията на Бизнес зона „ Перистър “ във връзка с актуализиране на наемните цени в сходство със статистическия регистриран показател за миналата година; приемане на Общинска стратегия за ръководство на отпадъците на община Разград за интервала 2021 – 2028 г.; изменение на Програмата за ръководство и предписание с имоти-общинска благосъстоятелност за 2022 г.; определяна на Годишен проект за паша, предоставяне на единодушие за даване на мери, пасища и ливади за общо и самостоятелно прилагане на територията на Община Разград; основаване безплатно право на градеж върху имот-частна общинска благосъстоятелност на съдружие „ Туристическо сдружение „ Буйна кръв “; докладни за предписание с общинска благосъстоятелност – продажба, отдаване под наем; удължение на периоди за реализация на капиталови планове.

По изключителния прийом е импортирана докладна за основаване на възмездно право на градеж за период от 40 години. Докладната е обвързвана с постъпилото през 2021 година от „ Биовет “АД капиталово желание за създаване на фотоволтаична електроцентрала за произвеждане на електрическа енергия от възобновими енергийни източници за покриване на лично ползване от еленергия на индустриалната площадка на сдружението в Разград на навостроящите се цех за произвеждане на ваксини и ферментационен цех. С решение на Общинския съвет от юни 2021 година бе обещано авансово единодушие за смяна предназначението на парцел с повърхност 403 928 кв.м. в местността „ Кору дере “, за разработване на обстоен организационен проект и установяване трасе за площадка за планиране и смяна на предопределение на аграрен парцел. На друго съвещание на Общинския съвет бе утвърдено и техническо задание за разработване на план за обстоен организационен проект за застрояване на поземления парцел. Площадката за планиране на създаване на фотоволтаична централа към този момент има и глоба от Комисията по земеделските земи към Министерството на земеделието, храните и горите. Одобрен е обстоен организационен проект. Следващият стадий от подготовката за реализация на капиталовото предложение е основаване на право на градеж. Предложението в докладната бележка е възмездното право на градеж да е за период от 40 години при цена от 559 268 лева Това е пазарната оценка на парцела, направена от лицензиран оценител на недвижими парцели, данъчната оценка е в размер на 20 034,80 лева В докладната бележка се предлага срокът за въвеждане в употреба на фотоволтаичната централа да е 60 месеца.

Във връзка с две от докладните мемоари – за импортираните според Закона за ръководство на отпадъците в РИОСВ-Русе месечни обезпечения и отчисления за 2021 и 2022 година Кметът Денчо Бояджиев и заместник-кметът Добрин Добрев прецизираха, че се изследват благоприятни условия за потреблението на тези средства за въвеждане на подземни контейнери за боклуци и чипове за отварянето на съдовете за боклук. Подобни контейнери по пилотни планове има в близо 20 български общини, като във всяка са до 15-20 броя. На място по какъв начин действат управлението на Община Разград се срещна в Община Габрово. Контейнерите са с съдържимост, равна на 3-4 съда за боклук вид „ бобър “, съставляват специфичен тип чувал, огнеупорен и здрав, част от контейнера – 90-100 см. – е над земята, което попречва слагането на огромни строителни боклуци. Въвеждането на този вид контейнери със особено създаден програмен продукт ще обезпечи по-добра отчетност на събирането на боклука.

На съвещанието на Общинския съвет на 15 април ще се разисква и изменение на Наредба №14 на Общинския съвет за установяване и администриране на локалните налози и цени на услуги. То е обвързвано с отпадането на таксите за детски градини и детски ясли. Предвижда се решението да влезе в действие от 1 април 2022 година Целта му е да бъдат облекчени родителите на децата в детски ясли и градини.

На сесията на локалния парламент ще бъде разисквана и още една докладна, импортирана по изключителния прийом – за почитане с Наградата на името на акад. Анание Явашов по случай 18 май – Международния ден на музеите. Номинациите за наградата, който се връчва на лица, постигнали високи резултати в региона на научните проучвания, запазване, запазване и разпространение на историческото завещание на Разград и района, са две. Те бяха разисквани и утвърдени от Музейния съвет към Регионален исторически музей-Разград, членовете на който участваха през днешния ден в взаимното съвещание на Постоянната комисия по просвета, културно-историческо завещание и духовни полезности и на Постоянната комисия по обучение и просвета. Номинациите са за дългогодишните музейни служащи Елена Николова и Марина Босева. Предложенията бяха гласувани накуп и получиха утвърждението на съветниците и на членовете на Музейния съвет. От имащите право на глас 22 индивида „ за “ гласоподаваха 12 от присъстващите, а 1 – „ въздържал се “.

Пълният текст на докладните мемоари като се изключи тези, които са импортирани по изключителния прийом, е оповестен на интернет страницата на Община Разград:.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР