Обсъждането на предлаганите от Министерството на туризма промени в Закона

...
Обсъждането на предлаганите от Министерството на туризма промени в Закона
Коментари Харесай

Валери Симеонов обвини Министерството на туризма в опит за налагане на диктат

Обсъждането на предлаганите от Министерството на туризма промени в Закона за туризма, с които се дефинира статутът на националните курорти още веднъж станаха мотив за водача на НФСБ Валери Симеонов да нападне отрасловия министър Николина Ангелкова. Той разгласи ръководеното от нея ведомство в диктат поради текстовете за националните курорти, които депутатите утвърдиха със 104 гласа " за ", срещу бяха 13 и " въздържали се " - 68 депутати, заяви организация " Фокус ".

Депутатите одобриха, че националните курорти ще се афишират за такива с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на туризма. За лицата, които ще правят активност в местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения на територията на националните курорти, се плануват двойно по-кратки периоди за осъществяване на административните услуги.

С разпоредба за националните курорти ще се уредят критериите, на които те би трябвало да дават отговор, с цел да бъдат оповестени за такива и всички процедурни въпроси, свързани с това.

Валери Симеоново още веднъж против Николина Ангелкова

Предвижда се в националните курорти да се прави така наречен продуктово зониране или отделяне на функционални зони. Детайлите за него също ще бъдат разказани в наредби на съответните общински препоръки.

Правото на Министерство на туризма да дефинира националните курорти е самобитна форма на диктат. Това разяснява по време на дебата водачът на НФСБ Валери Симеонов и някогашен вицепремиер, който е доста деен в предложенията си за бранша и също така от дълго време е в открит спор с отрасловия министър.

Обяви, че парламентарната група на " Обединени патриоти " не поддържа проектозакона " по редица съображения най-много просто, свързани с философията, с която е направен ". По думите му в плана на държавното управление се залага " едно капсулиране " по тематиката за национални курорти.

Според Симеонов има редица дребни оферти и неогледани текстове, които се надява да бъдат преосмислени и поправени.

Не одобрявам тезите, че няма по какъв начин Министерство на туризма да дава отговор за националните курорти, то е главен мотор в бранша, разяснява след това в коридорите Ангелкова. Тя попита дали Министерството или което и да е друго министерство сяда и си написа наредбите без да има публично разискване. " Извинявайте, само че това е безспорна операция ", разгласи тя. Посочи, че повече от три години се разисква този законопроект в частта за статута на националните курорти. " Нека да напомня, че независимо Министерство на туризма беше основано на 7 ноември 2014 година Именно като фокус и приоритизиране на туристическия бранш като един от главните и основните за българската стопанска система е значимо това министерство да се концентрира върху главните действия, свързани с туризма. Несъмнено националните курорти са лицето на българския туризъм ", разгласи тя.

Посочи, че е извънредно значимо националните курорти да имат явен юридически статут и ясни права и отговорности, свързани както с неговия образ, по този начин и с инфраструктурата, рекламата и с предлагането на съответните туристически артикули.

Съмнителни и противоречиви оферти видя Българска социалистическа партия

По-голямата част от предложенията в Закона за туризма са съмнителни и противоречиви. Това разяснява пък зам.-председателят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Христо Проданов по време на дебата.

Обяви, че национални курорти има и сега и съгласно партията не е належащо да се вкарват спомагателни утежняващи избрания и пълномощия. Депутатът съобщи, че позитивното в това предложение е, че се оферират съкратени периоди за административно обслужване на икономическите оператори, които оперират в тях и уточни, че с това се изчерпват положителните вести за националните курорти.

По думите му главната цел на въвежданото продуктово зониране е да се дефинира къде може да има звук 1-2 ч. през нощта, а правата да се дефинират се дават на общинските препоръки пък става дума за национални курорти. " Ако са национални, те би трябвало да се контролират на национално равнище, а не на равнище общински препоръки ", съобщи Проданов. Той обърна внимание, че в Общинските препоръки са влезнали чисто стопански групи. " Тези групи не трябва да им се дава право те да дефинират кой в коя зона попада в националния курорт ", уточни той.

Промените в закона не са прищявка

Промените в Закона за туризма не са прищявка на министъра на туризма, още от първия ден на министерството работим по тематиката за националните курорти, разгласи в своя отбрана Николина Ангелкова пред публицисти в коридорите. Посочи, че тези текстове още от първия ден са обсъждани със сдруженията и с представителите от туристическия бранш. " Декември 2014 година идваха да се показват всички сдружения, които работят в бранша. Първата тематика беше: " Г-жо министър, какво ще вършим с националните курорти? Трябва да има някаква рамка, правила ", описа тя.

Факт е, че всичко е издигнато, всичко е основано в годините обратно и е доста мъчно сега, когато към този момент е извървян един дълъг и нерегламентиран развой, ние да се опитваме да слагаме рамка и да вършим националните курорти лицето на българския туризъм, разгласи тя, само че уточни, че с предлаганите текстове е открит баланс.

Пое ангажимент сред първо и второ четене на плана противоречивите моменти с продуктовото зониране да бъдат изчистени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР