Обсъждането на европредседателството ни е трябвало да стане на по-ранно

...
Обсъждането на европредседателството ни е трябвало да стане на по-ранно
Коментари Харесай

За професор по сигурност темата на КСНС е закъсняла

Обсъждането на европредседателството ни е трябвало да стане на по-ранно съвещание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). Това стана ясно от думите на проф. Димитър Димитров, началник на Катедра " Национална и районна сигурност " в УНСС пред БНР.

Припомняме, тематиката на съвещанието на КСНС е: " Роля на Република България за развиването на Общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз (ОПСО) в подтекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 ".

 Шест отчета показват на КСНС
Шест отчета показват на КСНС

Доклад ще чете и ръководителят на Българска академия на науките учен Юлиан Ревалски

Мотивите на проф. Димитров са, че доста от акцентите на дневния ред към този момент са избрани на всички срещи и събития под егидата на Българското председателство, уточни Димитров. България би трябвало по-активно да взе участие в тези процеси. Донякъде виновността е в самия Европейски Съюз, който доста нерешително, доста страхливо се пробва да сътвори механизми за такова съдействие, само че през последната година има развиване, добави преподавателят.

Проф. Димитров съобщи, че не залага доста очаквания на този Консултативен съвет . Има задоволително проблеми в националната сигурност, на които може да се търси европейско решение, счита Димитър Димитров.

Ние би трябвало да си намерим нашите цели и ползи, които ни засягат директно като страна, и по-късно да си намерим място в общите европейски цели, които съществуват, съобщи той.

 КСНС с консенсус на половина за битка с корупцията Обновена
КСНС с консенсус на половина за битка с корупцията

Президентът прикани Народното събрание да надмогне персоналните си, конюнктурни и партийни ползи

Димитров акцентира още, че към Съвета няма експертен капацитет, който да насочва работата му в дълготраен проект , а настрана от това, по думите му, институциите не употребяват пълноценно научния капацитет.

Преподавателят е безапелационен, че съветът е нужен. Понякога КСНС се привиква " на пожар ", от време на време политическите дейци го употребяват за естрада пред медиите, от време на време пък няма и кворум. Има разнообразни сюжети за развиване на Съвета, само че по-добре е да го има и да се чуят институциите, добави проф. Димитър Димитров.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР