Обсъждали са кандидатурата на Финландия за членство в НАТО Президентът

...
Обсъждали са кандидатурата на Финландия за членство в НАТО Президентът
Коментари Харесай

Президентът на Финландия се е обадил на Владимир Путин

Обсъждали са кандидатурата на Финландия за участие в НАТО

Президентът на Финландия Саули Нинистьо се обади през днешния ден на съветския си сътрудник Владимир Путин по отношение на идното кандидатстване на северната страна за участие в НАТО, наказано от Москва. Това заяви Хелзинки, съобщи Франс прес и Българска телеграфна агенция.

„ Разговорът бе непосредствен, ребром и мина без неспокойствие. Сметнато бе за значимо да се избегнат напрежения “, съобщи финландският държавен глава в официално съобщение от своя офис.

Финландия „ има предпочитание правилно и професионално да се занимава с практическите проблеми, свързани с обстоятелството, че е страна, прилежаща на Русия “, увери Хелзинки.

Президентът Нинистьо и финландската премиерка Сана Марин обявиха в четвъртък, че се стремят към „ неотложно “ влизане на страната в НАТО. Очаква се кандидатурата да бъде публично оповестена на следващия ден.

Москва заплаши да предприеме в отговор репресивни „ военнотехнически “ ограничения.

В околните дни се чака молба за участие в пакта да подаде и Швеция.

Според Хелзинки Саули Нинистьо е споделил на Владимир Путин, че настояването на Москва от 2021 година да се замрази разширението на НАТО, а по-късно и нахлуването в Украйна са трансформирали „ радикално (...) сигурността в околната среда на Финландия “.

В сряда финландският президент съобщи, че Москва носи отговорността за проектите на страната му, исторически необвързана, да се причисли към алианса.

„ Вие (Русия) причинихте това. Погледнете се в огледалото “, сподели той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР