Обсъжда се увеличение на клиничните пътеки по Здравната каса за

...
Обсъжда се увеличение на клиничните пътеки по Здравната каса за
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Правим много тестове на ден, това е начинът за ограничаването на епидемията

Обсъжда се нарастване на клиничните пътеки по Здравната каса за проби за ковид. Това съобщи в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия зам.-председателят на Щаба за битка с ковид и шеф на Центъра по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев .

" Когато става дума за зараза няма да има значение дали някой е обезпечен или не ", добави по тематиката специалистът.

180 000 са PCR тестванията, направени от началото на епидемията у нас до момента. " 250 000 лева ще са нужни за PCR, в случай че се реши да се тестват постъпващите в болница ", разкри проф. Кантарджиев.

" Правим доста проби дневно, това е методът за ограничението на епидемията. Така обгръщаме контактните на инфектираните ", разкри зам.-председателят на Щаба за битка с ковид.

" Не сме предприемали ограничения, които тежко да лимитират стопанската система - предприятията не работеха не поради нас, а поради прекратените интернационалните връзки ", сподели още той.

" Разчитам да поддържаме до 200 новозаразени дневно. Мисля че случаите ще стартират да понижават, въпреки всичко хората видяха, че би трябвало да пазят себе си и околните си. Все още има огромни събирания - с пеене, кряскане, доста прочувствени, а по този начин се заразяваме. Призоваваме хората да се въздържат - да не се прегръщат, а празненствата да се провеждат навън ", разкри проф. Кантарджиев и добави:

Три са групите хора, които би трябвало да пазим: над 60-годишна възраст, хората с хронични болести (диабетици, сърдечно заболели, белодробно болни) и хората с имунен недостиг (онкологични болести и т.н).

Проф. Тодор Кантарджиев разкри, че бременни те дами би трябвало да се пазят като " писано яйце ".

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР