Обсъдихме развитието на югоизточния европейски регион по отношение на енергийната,

...
Обсъдихме развитието на югоизточния европейски регион по отношение на енергийната,
Коментари Харесай

Денков след тристранната среща: Европа повече не може да си позволи да бъде разединена

" Обсъдихме развиването на югоизточния европейски район във връзка с енергийната, транспортната и цифровата съгласуваност, което има връзка със протичащото се в Украйна и Израел. Европа повече не може да си разреши да бъде разединена, да няма пътища, които да свързват прилежащите страни, да няма енергийна съгласуваност и по този метод да се оказва подвластна от външни фактори ", съобщи министър председателят Николай Денков.

По думите му страните би трябвало да бъдат дружно във всеки един смисъл на думата - и като политическа позиция, и като общи полезности, които би трябвало да бъдат отстоявани.

" Разговорите минаха в прагматичен метод. Регионът ни не просто би трябвало да настигне по-развитите страни в Европа, а да бъде водещ район и образец за прилежащите страни ", добави Николай Денков.

" Трябва да демонстрираме взаимност сред страни партньорки. Говоря за нещастието, която сполита израелския народ и украинците. Румъния осъжда терористичните актове. Румънски жител е умрял в споровете в Израел. Вярвам, че Израел би трябвало да пази и отбранява страната си с всички сили ", разяснява министър председателят на Румъния Йон-Марчел Чолаку.



Според него южният кулоар ще докара до реконструкцията на Украйна.

" Необходимо е да се построи нов мост над Дунав сред Гюргево и Русе, да се усили потенциалът за корабоплаване по река Дунав. Обсъдихме и присъединението към Шенген. Надявам се да намерим верния метод България и Румъния да не бъдат страни държани в ъгъла голословно. Право на България и Румъния е да бъдат присъединени ", акцентира той.

Изготвена е декларация за дейна работа по правенето на меморандум, който ясно да демонстрира точките, по които да бъде реализирано развиване. Той ще бъде последван с контракт сред страните.

Министър-председателят акад. Николай Денков бе хазаин на тристранна среща, на която вземат участие министър председателите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Йон-Марчел Чолаку.

Основен акцент в диалозите беше районната съгласуваност и по-конкретно планът за кулоар от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна до Констанца с опция за удължение към Молдова. Идеята е по трасето да бъде построена съвременна транспортна, информационна и енергийна инфраструктура, която ще засилва икономическите, а и политическите връзки сред включените страни.



" Днес подчертахме отличните връзки сред страните ни и се съгласихме да задълбочим съдействието си на едностранно и двустранно ниво в целия район ", съобщи министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис.

Той разяснява и позициите на трите страни по отношение на Израел.

" Срещата ни е умопомрачена от терористичното нахлуване над Израел. Цялата Европа и целият цивилизован свят осъжда ужасяващите картини с отвличания на доста хора и жертви. Признаваме правото на Израел да се пази. Това кръвопролитие би трябвало да приключи по-скоро ", добави още гръцкият министър.

По думите му излиза наяве, че трите страни гледат в една посока.

" Атина, София и Букурещ посрещат всички настоящи тематики с общи позиции, това се акцентира с общата декларация, която преди малко подписахме ", изясни Мицотакис.

Подчерта също, че желаят да трансфорат целия район в център на интернационална съгласуваност и транспорт на зелена сила.

" Обсъдихме решаващото значение на нашето съдействие в границите на НАТО, както и развиването на плана за петролопровод сред България и Гърция ", добави министърът на Гърция.

" След доста години към този момент за първи път виждаме европейския юг да е във водеща позиция ", разгласи министърът на енергетиката на Молдова.

Той посочи и въпроса за сигурността и разширението на Шенген.

" Обединението на нашите 27 страни членки, първо, по време на пандемията, по-късно нападението на Русия върху Украйна, показахме една обединеност и мощ на реакцията ", добави още той.

Мицотакис разгласи, че на следващия ден ще се състои изключителна среща в Брюксел по въпроса с терористичните офанзиви в Израел.

Обясни, че до края на годината ще може да се вземе позитивно решение за влизането на България и Румъния в Шенген.



" Шенгенската зона е най-голямата зона за пътешестване в света и присъединението на България и Румъния към нас ще усили равнището на нашата групова сигурност. Това значи по-добър надзор на външните граници ", изясни еврокомисарят по превоз Адина Вълян.

Тя сподели, че се надява да има високоскоростна връзка сред трите столици.

" Както в този момент има в Западна Европа. Иска ми се да видя една добра железопътна мрежа сред трите града ", добави още Вълян.



Снимки: Българска телеграфна агенция

Премиерът на България разясни, че текстът на декларацията ще бъде наличен за обществеността.

" В декларацията е казано, че ние поемаме ангажимент в идващите седмици и месеци да работим доста интензивно в основаването на меморандум, в който ясно да бъдат показани главните точки, с цел да реализираме развиване ", сподели Николай Денков.




Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР