Обсъдихме общи въпроси - влизането в Шенген. Европейското бъдеще на

...
Обсъдихме общи въпроси - влизането в Шенген. Европейското бъдеще на
Коментари Харесай

Кирил Петков от Букурещ: Вярвам, че Нинова няма да напусне коалицията

Обсъдихме общи въпроси - влизането в Шенген. Европейското бъдеще на Украйна, Молдова и Грузия са значими цели за нас.

Това съобщи на брифинг министър председателят Кирил Петков след среща с румънския си сътрудник Николае Чука.

Той акцентира, че е значимо България и Румъния да са освен положителни съседи, само че и сътрудници. " Имаме газова рецесия, война в Украйна и европейски старания за превъзмогване на допустима продоволствена рецесия ", добави министър-председателят.

Петков препотвърди кардиналната позиция на " Продължаваме промяната ", че ще поддържат военно-техническа помощ за Украйна. Президентът Зеленски изиска от нас ремонт на военна техника в нашите фабрики.

" Вярвам, че Нинова няма да напусне обединението и до този миг, макар другите отзиви по разнообразни въпроси, обединението продължава да работи и да дава положителни резултати ", уточни министър председателят.

По думите му още идната седмица стартира работната група, която ще работи по инфраструктурните планове, посредством които река Дунав да бъде плавателна от самото начало на годината. " Както и концепцията за един мост до Русе, и още 4 спомагателни моста, които могат да свържат нашите страни. Радвам се, че в допълнение осъзнахме, че дружно можем доста по-силно да противодействаме на рисковете от енергийната рецесия ", сподели още Петков.

И добави, че на 5 май енергийните министри на двете страни ще се срещнат в София.

Днес нашето държавно управление, идвайки в Букурещ, пристигна от три места - Киев, Брюксел и Баку. Това демонстрира усилената работа, която всички ние имаме по провокациите газова рецесия, войната в Украйна, европейските старания за превъзмогване на продоволствена рецесия. Ето за какво е значимо през днешния ден България и Румъния да не са единствено положителни съседи, а и положителни сътрудници ", съобщи Петков, представен от " Нова телевизия ".

„ Набелязахме съответни стъпки, които идват със съответни периоди. Още идната седмица стартира нашата работна група, която ще работи по инфраструктурните планове, тъй че река Дунав да бъде плавателна през цялата година и да я използваме като основа транспортен кулоар. Тя ще работи и по концепцията за един мост до Русе и още 4 спомагателни моста, които могат да свържат нашите страни и да усилят икономическото развиване и просперитет”, означи Петков.

„ Днешният ни диалог беше извънредно работлив. Разговаряхме за общите ползи. Естествено, наличието на еврокомисарят способства за главните тематики, а точно метода по който може да развиваме общите стратегии по превоз и взаимна свързаност”, съобщи Николае Чука.

„ Започнахме нашия диалог като тръгнахме от подтекста на сигурността. Петков пристигна в Букурещ след визитата си в Киев. И двамата бяхме тази седмица в Киев. Това беше доста положително време, в което успяхме да дискутираме нашествието на съветските бойци в Украйна”, сподели още той.

„ Отново потвърдихме дружно поддръжката за независимостта и интегритета на територията на Украйна и дружно усетихме експанзията на съветските въоръжени сили и най-много военните закононарушения и жестокости, които доведоха до гибел на жители, дами, деца, разрушение на лечебни заведения и учебни заведения, неоправдани, непровокирани и незаконни”, добави Чука.

Припомняме, че по-рано през днешния ден беше подписано Споразумението сред държавното управление на Република България и държавното управление на Румъния за откриването на българо-румънска граница на граничен контролно-пропускателен пункт Русе – Гюргево – ферибот.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР