Обсъдиха публично бюджета на София в Столичната община. Залата трудно

...
Обсъдиха публично бюджета на София в Столичната община. Залата трудно
Коментари Харесай

Голям интерес към публичното обсъждане на бюджета на София

Обсъдиха обществено бюджета на София в Столичната община. Залата мъчно събираше всички искащи да зададат въпросите си. Освен общински съветници и заместник-кметовете, както и основният проектант на София, участваха и представители на разнообразни неправителствени организации. Кметът на София Йорданка Фандъкова не участваше в разискването. Въпреки че от общината се похвалиха, че без да усилват налозите, са нараснали приходите с близо 200 млн. лева за 6 години, множеството организации и жители изрекоха съществени рецензии.


Едни от най-активните в залата бяха от организацията " Термално-нормално ". Те са изрично срещу Централната минерална баня на София да се трансформира в музей, каквито са проектите на общината. Преди месец пред банята даже имаше флашмоб по хавлии.
Виргиния Захариева, гражданско съдружие " Термално-нормално ": Само за един месец сме 4000 души, просто не може да неглижират нашето мнение, няма да го оставим по този начин, желаеме си минералните води, топлите сърца на София.
Обяснението на общината е, че не са намерили вложител за СПА център и по тази причина желаят да трансфорат басейните в зали за културни събития.
арх. Здравко Здравков, основен проектант на София: Инвестицията в сходен вид уреди постоянно е много скъпо и парите, които се влагат в банята в Банкя са към 5 милиона и би трябвало да се откри финансово работещ инструмент, това нещо да е задоволително добре работещо.
Стана ясно и че основният проектант е поканил свои маджарски сътрудници, за дадат насоки по какъв начин да възродим Централната минерална баня, като вземем положителния опит на Будапеща. Там даже имат общински холдинг, който ръководи целия минерален запас на града. От Националния предприемчив комитет за качествена и новаторска просветителна система пък укориха общината, че за Бюджет 2019 е планувано да бъдат издигнати 15 детски градини, само че 8 от тях са участвали и в проектобюджета за 2018 година
Васил Николов, Национален предприемчив комитет за качествена и новаторска просветителна система: А тъжната истина е, че за предходната година има отворени единствено 2 детски градини. Надяваме се тази година да има нов резултат.
Новите детски градини в София ще са в Кръстова вада, Курило. Манастирски ливади и две в Овча купел. А още 10 ще бъдат преизградени и разширени. Капиталовата стратегия обаче може и да се трансформира и по тази причина кметът по образованието Тодор Чобанов предложения заинтригуваните организации на среща.
доктор Тодор Чобанов. заместник-кмет по направление " Култура, обучение, спорт и предварителна защита на зависимости ": И в това число в случай че се появят благоприятни условия за външно субсидиране, да бъдат добавяни обекти. Така че ще има още другата седмица сходна среща на която ще разясняваме обект по обект.
На публичното разискване стана ясно и че основният проектант на София Здравко Здравков е дал период до 31 януари на притежателите на " Захарната фабрика " да показват проект за възобновяване на комплекса.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР