Обсъдиха проблемите, които има детското отделение на многопрофилната болница Христо

...
Обсъдиха проблемите, които има детското отделение на многопрофилната болница Христо
Коментари Харесай

Обсъдиха проблемите на педиатричното отделение на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца, ситуацията е критична /снимки/

Обсъдиха проблемите, които има детското поделение на многопрофилната болница „ Христо Ботев “ във Враца, видя кореспондент на организация BulNews.
На съвещание, което се организира по-рано през днешния ден в постройката на регионалната администрация, изпълнителният шеф на лечебното заведение доктор Кети Ценова срещна акционерите със усложненията, които се следят.
Единият проблем е ниското заплащане, което лекарите получават, а другият - невъзможността медицинските експерти да употребяват платения си годишен отпуск поради неналичието на техни заместници, за което медията ни писа преди седмица.



На съвещанието регионалният шеф на Враца Надя Донкинска изиска от присъстващите да дадат оферти, които да оказват помощ педиатричното поделение да не бъде затворено и да продължи работа. То е от значително значение за цялата област, защото точно във врачанската болница биват изпращани деца в по-тежко положения от други лечебни заведения в общините.
Както към този момент писахме,  вследствие на COVID-кризата, доста от лекарите са натрупали огромна отпуска, която обаче нямат опция да употребяват, защото няма кой да ги замести, като даже е имало предложение отделението да бъде затворено за две седмици през август, с цел да може личният състав да излезе в заслужена отмора.
Сред предложенията, които бяха дадени на днешната среща, бе лекарите, работещи там, да бъдат заместени от свои сътрудници. Масово от препоръчаните обаче отхвърлят да го създадат, защото на процедура те би трябвало да работят повече за същото възнаграждение, което даже все още не оправдава труда им.
„ Субсидията от Министерството на здравеопазването е незадоволителна и не покрива даже работните заплати “, съобщи доктор Кети Ценова. Тя акцентира, че за година отговорностите на лечебното заведение от малко над 18 млн. лева са се стопили до близо 17, като няма запори и неизплатени заплати. Над 2 млн. лева пък се дължат за неизползвани и неизплатени отпуски на работещите.
Директорът на ЦСМП-Враца - педиатърът доктор Галина Лещарска, изрично се разгласи против решението от другата седмица отделението да прекрати активност. Тя съобщи, че без детското поделение няма да има къде да се карат пациенти в тежко положение, деца с гърчове, незабавни ларингити и потърпевши в тежки произшествия.
За да не се затвори педиатричното поделение е било препоръчано обединяването му с неонатологичното. Неонатолозите обаче също са заплашили с овакантяване. Водени са диалози и с лекари от други обитаеми места, да поемат смени в отделението, което също е без резултат. В печелившите отделения на болничното заведение също желаят по-високи хонорари. За обстановката е известен министърът на опазването на здравето, който обаче сега е в отпуск. 
В края на съвещанието регионалният шеф на Враца Надя Донкинска  заяви, че ще упорства за среща с представители на страната още през идната седмица, с цел да може час по-скоро да се вземе решение за обстановката в педиатричното поделение и да не се постанова то да затваря порти. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР