Обри де Грей е известен най-вече с радикалния си възглед,

...
Обри де Грей е известен най-вече с радикалния си възглед,
Коментари Харесай

Остаряваме бавно. Все по-бавно

Обри де Грей е прочут най-много с радикалния си мироглед, съгласно който човешкото остаряване може да бъде обсъждано като цялост от дегенеративни процеси, всеки от които може да бъде предотвратен или най-малко занимателен посредством използването на регенеративни медицински лечения. Това ще докара до елиминиране на заболяванията на старостта и надлежно до положение на „ безконечна младост ”.

Визията на Де Грей не е ориентирана към просто удължение на живота, а към „ пренебрежимо стареене ”, което ще разреши на хората да живеят безкрайно дълго, без да бъдат наранени от физиологическите резултати на остаряването. Всичко това е реалистична цел на медицинските проучвания, която може да бъде реализирана в идващите десетилетия.

Едно от най-известните изказвания на Обри де Грей, което чудесно характеризира както неговия жанр, по този начин и неговата радикална визия, гласи, че първият човек, който ще доживее до 1000 години, е към този момент измежду нас и даже може да е на възраст над 50 години.

Всичко това трансформира Де Грей в една от най-скандалните фигури на актуалната просвета. При това обаче е реалност, че през последните години неговите старания дават явен положителен резултат. В огромна степен с помощта на харизмата, медийния гений и безкрайната непримиримост на доктор Де Грей тематиката „ удължение на живота ” се трансформира в една от горещите области на медицински проучвания. Списание „ Обекти ” съумя да беседва с доктор Де Грей. Ето какво сподели той особено за нашите читатели.

***

- Д-р Де Грей, бихте ли обяснили какво се крие зад понятието „ Пренебрежимо стареене с инженерни способи ” (Engineered Negligible Senescence) в името на вашата фондация SENS ?

- Този израз отбелязва медицинските интервенции, които побеждават остаряването. Интервенции, които трансформират един биологичен тип, който познава старостта, във тип, който не остарява. Senescence ( " стареене " ) е думата, употребена от откривателите в тази област като израз за неприятните аспекти на остаряването, в контрастност с положителните аспекти като натрупването на знания и опит да вземем за пример.

- Докъде стигнаха научните проучвания в битката със старостта? Колко близо сме до постигането на „ безконечна младост ”?

- Изследванията напредват по-бързо отвсякога, само че са към момента надалеч от темпото, което щеше да е реалност, в случай че имаше по-голямо финансиране. Прогресът ни през последните 7-8 години, от момента, в който започнах съществено да развъртвам тази научна област, е към една трета от това, което бихме постигнали, в случай че разполагахме с всички нужни средства. Мисля, че имаме 50% късмет да реализираме задачите си през идващите 25 години. Това обаче ще стане при положение, че скоро успеем да увеличим финансирането за постигането на тези цели. За благополучие наподобява реализирам дълготраен прогрес с привличането на средства и това ме прави оптимист.

- Кои са най-перспективните научни достижения в битката със старостта?

- Твърде доста са, с цел да ги изброя. Почти всички насоки за реализиране на пренебрежимо стареене се развиват доста бързо. Като илюстрация ще ви кажа, че една година, откакто с Майкъл Рей публикувахме „ Да спрем стареенето ” (Ending Aging, 2007, St. Martin's Press), бяхме поканени да създадем ново издание на книгата, като прибавим в текста всички нови развития. Прогресът за една година се оказа толкоз огромен, че най-после трябваше да напишем цяла нова глава, с цел да можем да обхванем всичко.

- Какъв е напредъкът в битката със „ седемте смъртоносни фактора ” (моля, вижте карето) на остаряването, дефинирани от вашата фондация?

- В някои от тези посоки напредъкът е доста по-голям, в сравнение с при другите. Например в две от тези области (замяната на изгубени кафези и отстраняването на вътрешноклетъчния боклук) към този момент се организират клинични тествания. Други пробни лечения, да вземем за пример за отстраняването на клетките, „ резистентни на гибел ”, към този момент са на стадий тествания с лабораторни мишки. Някои към момента не са стигнали даже до този прелиминарен стадий, като проучванията се правят върху клетъчни култури.

- Ако тези евентуални лечения против старостта станат факт, това ще значи ли, че ще реализираме „ безконечна младост ”? Всъщност какъв брой дълго бихме могли да живеем, запазвайки здравето си?

- Няма никакви ограничавания – тъкмо това значи думата „ безконечна ”! Причините за гибел ще бъдат такива, каквито са през днешния ден за младите, здрави и пълнолетни хора - произшествия, заразни заболявания и така нататък Т.е. постигането на „ безконечен живот ” ще изисква само избягването на съответните опасности.

- Как се отнасяте към полемиката за това дали „ безконечната младост ” е желателна от обществена позиция? Мнозина задават въпроса какъв ще е резултатът върху пенсионните системи, опазването на здравето, фамилиите, културата и върху човечеството като цяло.

- Много хора задават разнообразни въпроси за това по какъв начин ще се промени обществото, когато остаряването бъде победено. И това е добре, тъй като ще ни разреши да се подготвим и да въведем нужните промени, преди терапиите да станат факт. Тази полемика обаче се трансформира в нещо неприятно, когато бъде разширена до рецензия против целия опит за лечение на остаряването. Тази рецензия е изцяло ирационална, тъй като не обръща внимание на чудовищния проблем, който имаме през днешния ден и който би трябвало да се опитваме да решим - страданията, породени от заболяванията на старостта. Освен това тя допуска, че знаем какви избори ще вършат нашите наследници.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР