Образувано е досъдебно производство за компютърно престъпление от СГП по

...
Образувано е досъдебно производство за компютърно престъпление от СГП по
Коментари Харесай

Гешев: Системата за разпределение на делата е пробита

Образувано е досъдебно произвеждане за компютърно закононарушение от СГП по сигнал от шестима членове на Висш съдебен съвет, пет от които членове на съдийска гилдия. В одита има съществени подозрения, че системата за инцидентно систематизиране на делата е пробита. Това съобщи основният прокурор Иван Гешев пред БНР.

По това, което чета няма разлика сред тази система, въведена 2015 и предходната. Всеки може да се запознае с протоколите от съвещанията на Висш съдебен съвет и да види какъв напън и лобиране има от тогавашния министър на правораздаването, Калпакчиев и други хора да се вкара тъкмо тази система, като се извеждат причини, че предходната е недействаща и се съдържа пробив в нея. Пробиви, които има в този момент и при тази система, добави Гешев и акцентира, че ситуацията е трагично.

Има съответни установени опити за операция. Заданието, което Висш съдебен съвет е сложил пред одиторската компания е да ревизира осведомителната сигурност в системата, изясни Гешев.

Този случай е сериозен срив в доверието на жителите към делата. Как да имаш доверие откакто системата за инцидентно систематизиране е смешна. Необяснимо е на какво се дължи тази голяма опозиция, която Лозан Панов и няколко дами, гравитиращи към него при започване на 2019 оказват и се пробват да предотвратят този ИТ одит, който към този момент се организира и експертизата върху системата за систематизиране на делата, акцентира Гешев.

Нямам никакви терзания да запитвам Панов всичко, сподели Гешев. Надявам се в четвъртък на съвещанието да се види кой какво мнение ще застъпи. Не се тормозя от Лозан Панов, може би той ще отговори на въпроса ми, разяснява Гешев.

Доказателствата от досъдебното произвеждане ще оповестим на цялото общество, този проблем може да засегне десетки хиляди жители и техните имуществени и неимуществени ползи. Ще уведомим и Европейска комисия, означи още основният прокурор.

„ Тази внедрена от тях през 2015 система е може би по-лоша от предходната и се запитвам за какво е бил този напън за тази система, нямам пояснение. Защо 5 години една компания поддържа тази система без пари. Търговска компания се явява човеколюбец, това може би е първият подобен случай в правосъдната система, разяснява още Гешев.

Дошло е времето този проблем да се реши по безапелационен метод. Как да имаме доверие в правосъдната власт в случай, че може всеки един проблем да бъде решен по неправдив метод, попита реторично Гешев.

Възложих одит на тази система още с встъпването ми в служба, допускам отчетът ще е подготвен идната седмица, изясни още Гешев.

Във връзка с ковид и с инспекциите за далавера на цените, Гешев сподели, че на Агенция „ Митници “ е предоставено да се ревизират данъчните хранилища, тъй като може би над 4 млн. тона алкохол се задържат, което води до скок на цените на дезинфектантите. Извършваме масирани инспекции, сподели Гешев.

За съдията от Върховен административен съд инфектиран с ковид, Гешев разяснява, че не престават да работят. Засега нямаме данни за инфектирани чиновници и магистрати. Аз един път съм се изследвал. Засега тестът ми е негативна. През тази пандемия е ясно, че всички ще минем по един или различен метод, тъй като е от рода на грипа. Въпросът е да не стане вкупом, сподели още Гешев. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР